Αμερικανοαραβική οργάνωση: Δεχόμαστε βίαιες απειλές λόγω της ταινίας «American Sniper»

Αμερικανοαραβική οργάνωση: Δεχόμαστε βίαιες απειλές λόγω της ταινίας «American Sniper»

Ο λόγος είναι «ο τρόπος που απεικονίζονται οι Άραβες» στην ταινία αυτή - Ανάμεσα στις απειλές είναι και απειλές κατά της ζωής μελών της και προτροπές σε φόνο

Αμερικανοαραβική οργάνωση: Δεχόμαστε βίαιες απειλές λόγω της ταινίας «American Sniper»
Μια αμερικανοαραβική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων ζήτησε από τον παραγωγό και σκηνοθέτη καθώς και από τον πρωταγωνιστή της ταινίας American Sniper, αντίστοιχα τους Κλιντ Ίστγουντ και Μπράντλεϊ Κούπερ, να καταδικάσουν τη ρητορική μίσους και τις απειλές εναντίον των Αμερικανών Αράβων και μουσουλμάνων που ακολούθησαν την έναρξη της προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ του φιλμ αυτού, που έχει θέμα την δράση ενός ελεύθερου σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Αμερικανοαραβική Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων (American-Arab Anti-Discrimination Committee, ADC) ανέφερε σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τους Ίστγουντ και Κούπερ ότι τα μέλη της έχουν γίνει στόχος «βίαιων απειλών» από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μερικές ημέρες πριν αρχίσει η ταινία American Sniper να προβάλλεται στις αίθουσες. Ο λόγος είναι «ο τρόπος που απεικονίζονται οι Άραβες» στην ταινία αυτή, προσέθεσε. Ανάμεσα στις απειλές είναι και απειλές κατά της ζωής μελών της και προτροπές σε φόνο, αναφέρεται.

«Εν μέσω της αρνητικής κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης και της προπαγάνδας μίσους που ακολούθησαν την επίθεση εναντίον (σ.σ. της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας) Charlie Hebdo, η ταινία American Sniper συμβάλλει στην μεγέθυνση των ισλαμοφοβικών τάσεων» στις ΗΠΑ, προστίθεται στην επιστολή της οργάνωσης.

Κλείσιμο
Το φιλμ American Sniper είναι υποψήφιο για έξι βραβεία Όσκαρ, περιλαμβανομένου και αυτού της Καλύτερης Ταινίας, ενώ ήδη αποτελεί εμπορική επιτυχία στις αίθουσες.

Η ADC ανέφερε ότι συνεργάζεται με το FBI και την αστυνομία για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των απειλών που έχουν καταγραφεί.

Στην επιστολή της, η οργάνωση σημειώνει πως ο Ίστγουντ και ο Κούπερ, ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, θα μπορούσαν να μεγεθύνουν την απήχηση του μηνύματος υπέρ της ανεκτικότητας που θέλει να στείλει η ADC.

Η ταινία American Sniper επικεντρώνεται στη δράση του Κρις Κάιλ, ενός μέλους των SEALs, ο οποίος ήταν ελεύθερος σκοπευτής κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Κάιλ σκότωσε 160 ανθρώπους εκεί -ο αριθμός αυτός θεωρείται ο μεγαλύτερος στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ.

Πολλοί όμως κρίνουν ότι η ταινία αυτή παρουσιάζει μια αποστειρωμένη, εξωραϊσμένη εικόνα του Κάιλ, ο οποίος είχε αποκαλέσει τους μουσουλμάνους «βάρβαρους» στα απομνημονεύματά του, ενώ αρκετοί κρίνουν ότι το φιλμ εξυμνεί τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η άποψή μας είναι ότι θα μπορούσατε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας μας να μειώσουμε τον κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζουμε», αναφέρει η επιστολή, με ημερομηνία 21η Ιανουαρίου, αντίγραφα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Σάββατο.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με την επιστολή της ADC, είναι να σταλεί ένα μήνυμα εναντίον «του μίσους και της μισαλλοδοξίας» στις ΗΠΑ.

Ο Κάιλ δολοφονήθηκε από έναν άλλον βετεράνο του αμερικανικού στρατού σε ένα σκοπευτήριο κοντά στο σπίτι του στο Τέξας στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος της ADC Σαμίρ Χάλαφ δήλωσε χθες ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνει μια έκκληση για μποϊκοτάζ του αμφιλεγόμενου φιλμ, με δεδομένη την τεράστια εμπορική επιτυχία του.

«Ο κόσμος θα δει την ταινία. Εάν την μποϊκοτάραμε, αυτό απλώς θα έκανε τον κόσμο να θέλει να τη δει περισσότερο», τόνισε ο Χάλαφ.

Η οργάνωση, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ζήτησε από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να της στέλνουν τυχόν απειλητικά μηνύματα που λαμβάνουν. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 100, όλα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι ωραίο να βλέπεις μια ταινία στην οποία οι Άραβες παρουσιάζονται ως αυτό που είναι—παράσιτα, σκουπίδια που έχουν σκοπό να μας καταστρέψουν», ανέφερε μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter.

Δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια ρατσιστικής βίας μετά την έναρξη της προβολής της ταινίας που να συνδέονται με αυτήν μέχρι στιγμής.

Το φιλμ πάντως διχάζει τους Αμερικανούς και επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Χάλαφ, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν έχει δει την ταινία, τόνισε πως εάν ο Ίστγουντ και Κούπερ έκαναν δηλώσεις δημόσια, πέραν του ότι θα συνέβαλαν να αμβλυνθούν οι εντάσεις, θα έστελναν το μήνυμα ότι «οι Άραβες είναι Αμερικανοί, οι μουσουλμάνοι είναι Αμερικανοί». Πρόσθεσε πως δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από κάποιον από τους δύο.

Εκπρόσωποι των Ίστγουντ και Κούπερ ερωτηθέντες σχετικά περιορίστηκαν να πουν ότι δεν έχουν να κάνουν κανένα σχόλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης