Ουκρανία: Στους 30 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Στους 30 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

Πληροφορίες για 90 τραυματίες - Τα πυρά έπληξαν αγορά σε κατοικημένη περιοχή 

Ουκρανία: Στους 30 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 90 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην Μαριούπολη της Ουκρανίας το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά πως φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ σε κατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης και λίγες ώρες αργότερα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή, ανακοίνωσαν πως οι βομβαρδισμοί έγιναν από δύο σημεία τα οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Βάσει της ανάλυσης των πληγμάτων, οι ρουκέτες Γκραντ εβλήθησαν από τα βορειοδυτικά, από την περιοχή Οκτιάμπρ, και οι ρουκέτες Ουραγκάν από τα ανατολικά, από την περιοχή Ζαϊτσένκο (...). Αμφότερες οι περιοχές αυτές ελέγχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας ότι οι ρουκέτες αυτές έπληξαν μια περιοχή που απέχει περίπου 400 μέτρα από ένα στρατόπεδο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Κλείσιμο


Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά.


 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πυρά έπληξαν αγορά της περιοχής Αζόφ όπου ζουν περίπου 500.000 πολίτες. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες «πολλοί είναι οι τραυματίες» από την επίθεση. Αργότερα, έγινε γνωστό πως οι τραυματίες υπολογίζονται στους 90.


 
Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι «πυρά ανταρτών από πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ έπληξαν τα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης» και ότι σπίτια καταστράφηκαν.

«Όλος ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με συγγενείς μας που ζουν στην πληγείσα από τους βομβαρδισμούς περιοχή», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας επιχειρηματίας.





«Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις πληροφορίες. Η αστυνομία είναι σε επιφυλακή», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται. Οι τρομοκράτες χτυπούν την Μαριούπολη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίσιους και πρόσθεσε «Η Ρωσία εξόπλιζε τους τρομοκράτες. Η Ρωσία επέλεξε την απομόνωση και τις κυρώσεις».



Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως καταστράφηκαν κατοικίες και καταστήματα, ενώ ο εκπρόσωπος του στρατού, Αντρίι Λισένκο, δήλωσε πως ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχει και ένα 12χρονο κορίτσι.

Παρ'όλα αυτά, οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ υποστηρίζουν πως δεν άνοιξαν πυρ κατά της Μαριούπολης.



Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter έγραψε πως το σημερινό περιστατικό αποτελεί μέρος μίας γενικότερης επίθεσης των φιλορωσικών δυνάμεων και μία κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνης για την Ουκρανία στο Μινσκ.



 Μετά τη φονική επίθεση, ο Ουκρανός πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.



«Σήμερα συναντήθηκα με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απευθυνόμαστε στους διεθνείς εταίρους και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συγκληθεί άμεση συνάντηση», τόνισε ο Γιατσένιουκ, ο οποίος επισήμανε πως σήμερα παραβίαστηκε η συμφωνία ειρήνης του Μινσκ, αλλά και βασικές αρχές διεθνούς δικαίου και ανθρωπότητας. 





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης