Γαλλία: Ελεύθεροι κυκλοφορούν οι συνεργοί των τζιχαντιστών

Γαλλία: Ελεύθεροι κυκλοφορούν οι συνεργοί των τζιχαντιστών

Έρευνες για τον εντοπισμό τους από τις γαλλικές αρχές - Ποιος χρηματοδότησε και εξόπλισε τους Κουλιμπαλί και Κουασί - Σήμερα κυκλοφορεί το νέο Charlie Hebdo με εξώφυλλο έναν δακρυσμένο Μωάμεθ

Γαλλία: Ελεύθεροι κυκλοφορούν οι συνεργοί των τζιχαντιστών
Μία εβδομάδα μετά το μακελειό στo σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo που συγκλόνισε το Παρίσι και ένωσε εκατομμύρια ανθρώπων σε ένα κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το μούδιασμα παραμένει και η σκιά της απειλής βαραίνει την καρδιά των πολιτών σε Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ερώτημα που μοιάζει να ταλανίζει τους περισσότερους είναι το εξής: κυκλοφορούν και άλλοι φανατικοί έτοιμοι να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή;

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, είναι πολύ πιθανό.

Κλείσιμο


«Κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να εξαρθρώσουμε αυτό που μοιάζει με δίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρξε συνεργασία, δικτύωση και ίσως χρηματοδότηση», δήλωσε στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. 

Όλα αυτά, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας επιχειρούν να συγκεντρώσουν όλα τα κομμάτια της διπλής επίθεσης στο περιοδικό από τους αδελφούς Κουασί και στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον Αμεντί Κουλιμπαλί, για να συνθέσουν το πάζλ που θα τους οδηγήσει στην επίλυση του αινίγματος της τρομοκρατίας.



Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει και οι τρεις άνδρες, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών, φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα της Υεμένης, ενώ ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι διεθνείς υπηρεσίες για τον εντοπισμό της συντρόφου του Κουλιμπαλί, την Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία εκτιμάται πως ταξίδεψε στην Τουρκία και πέρασε στη Συρία πριν τη φονική ομηρία στο εβραϊκό κατάστημα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αποκάλυψε πως η νεαρή αγαπημένη του τζιχαντιστή είχε μείνει σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης πριν τα ίχνη της χαθούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία.



Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές σε έρευνα που διενήργησαν στο διαμέρισμά της έξω από το Παρίσι, εντόπισαν σημαίες του Ισλαμικού Κράτους, αυτόματα όπλα και πυροκροτητές, ενώ οι ειδικοί δείχνουν ολοένα πιο σίγουροι πως η γυναίκα βοήθησε τον Κουλιμπαλί στην εκτέλεση του αιματηρού σχεδίου του.

Αυτό που ανησυχεί τώρα τους Αμερικανούς αξιωματούχους είναι ότι η Μπουμεντιέν, αν πράγματι βρίσκεται στη Συρία, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί στα βίντεο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.



Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι, όμως, ενήργησαν μόνοι ή οι διασυνδέσεις τους είναι ισχυρές με ακόμα περισσότερους επίδοξους τρομοκράτες έτοιμοι για το επόμενο χτύπημα; Σύμφωνα με τον Βαλς αποκλείεται το σενάριο να πρόκειται για «μοναχικούς λύκους», κάτι που διαψεύδει ακόμα και ο ίδιος ο Κουλιμπαλί μετά θάνατον με βίντεο που κυκλοφόρησε ύστερα από την ομηρία, στο οποίο αποκαλύπτει ότι οι τρεις άνδρες είχαν επικοινωνία και είχαν συντονίσει τις κινήσεις τους την περασμένη Τετάρτη. Εξάλλου, οι δράστες γνωρίζονταν από το 2005, όταν εξέτιαν ποινή φυλάκισης.


Η σύζυγος του Κουασί καταδικάζει την επίθεση

Η σύζυγος του Σερίφ Κουασί δήλωσε έκπληκτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Κριστιάν Σεν-Παλέ, έπειτα από την εισβολή του στην αίθουσα σύνταξης του σατιρικού περιοδικού όπου σκότωσε 12 ανθρώπους. 

«Καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας. Έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε εμπλακεί στην επίθεση του Charlie Hebdo», επισήμανε ο συνήγορος της γυναίκας, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. 

Συγκλονισμένη και έκπληκτη, όμως, δήλωσε και η σύζυγος του Σαίντ Κουασί, Σουμίγια, η οποία μέσω του δικηγόρου της δήλωσε ότι πριν τη σφαγή στο περιοδικό, τη χαιρέτησε με ένα φιλί λέγοντας της ότι θα συναντούσε τον αδελφό του. 

Όπως είπε, μπορεί ο σύζυγός της να ήταν μουσουλμάνος, να προσευχόταν και να νήστευε, όμως, δεν ήταν φανατικός και δεν είχε προσηλυτιστεί.


Φόβοι για αποκεφαλισμούς στη Μεγάλη Βρετανία

Τη στιγμή που στη Γαλλία έχουν κινητοποιηθεί 10.000 στρατιώτες και 8.000 αστυνομικοί σε «ευαίσθητες περιοχές» της χώρας, η απειλή της τρομοκρατίας ξυπνά και πάλι στη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού πως όλοι «πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς η απειλή είναι παρούσα», ξυπνούν οι εφιάλτες από τις άγριες εκτελέσεις των Τζέιμς Φόλεϊ, Ντέιβιντ Χέινς, Άλαν Χένινγκ και άλλων ομήρων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Συναγερμός έχει σημάνει στις δυνάμεις ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η ανησυχία για πιθανές επιθέσεις τζιχαντιστών κατά στρατιωτών και αστυνομικών είναι έκδηλη. 

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η αναβίωση του φρικτού σεναρίου των αποκεφαλισμών προκύπτει από συνομιλίες εξτρεμιστών στο Διαδίκτυο για δολοφονίες Βρετανών στρατιωτών στη γενέτειρά τους. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του ΙΚ επαναφέρουν στο προσκήνιο με αναρτήσεις τους σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνανί, ο οποίος καλούσε τους τζιχαντιστές να σκοτώσουν όλους τους άπιστους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ειδικά τους Γάλλους, τους Αυστραλούς, τους Καναδούς και όσους συντάσσονται στη συμμαχία που μάχεται τους τζιχαντιστές.

«Διαλύστε το κεφάλι του με μία πέτρα, σφάξτε τον με ένα μαχαίρι, πατήστε τον με το αυτοκίνητο, πετάξτε τον από ψηλά, πνίξτε τον ή δηλητηριάστε τον», είχε διατάξει ο αλ-Αντνανί.




Ποιος χρηματοδότησε τους τρομοκράτες στο Παρίσι

Ένα νέο ερώτημα που προκύπτει από τις έρευνες είναι ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση των τριών δραστών αλλά και ποιος τους εξόπλισε με τα αυτόματα που χρησιμοποίησαν στη διπλή επίθεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής αστυνομίας, Κριστόφ Κρεπίν, αρκετοί κρύβονται πίσω από τους Κουασί και Κουλιμπαλί, ενώ όπως δήλωσε τα όπλα τους ήρθαν στα χέρια τους από το εξωτερικό.



«Δεν πρόκειται μόνο για αυτούς τους τρεις. Πιστεύουμε ότι είχαν συνεργούς, εξαιτίας του οπλισμού τους και του κόστους τους. Ήταν βαριά οπλισμένοι. Όταν μιλάω για εκτοξευτή ρουκετών δεν είναι σαν να αγοράζεις μπαγκέτα από τη γωνία, χρησιμοποιείται για στοχευμένες επιθέσεις», δήλωσε ο Κρεπίν. 

Για αυτό το λόγο, η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστον έξι τρομοκράτες που συμμετείχαν στην οργάνωση των επιθέσεων βρίσκονται ελεύθεροι στη Γαλλία.

Την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να τους εντοπίσουν, ένας άνδρας συνελήφθη στη Βουλγαρία που φέρεται να σχετίζεται με τον πυρήνα Κουασί. Ο 29χρονος Φριτζ Ζολί-Ζοασίν, συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου στην Βουλγαρία, ενώ προσπαθούσε να περάσει τη μεθοριακή διάβαση Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο 29χρονος είχε τελικό προορισμό τη Συρία, ενώ έγινε γνωστό πως είχε συναντηθεί με τους αδελφούς Κουασί πολλές φορές τον περασμένο Δεκέμβριο.




Με τον Μωάμεθ να δακρύζει στο εξώφυλλο κυκλοφορεί το Charlie Hebdo

Παρά τους φόβους για νέες επιθέσεις, η συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo με όσα μέλη και όση δύναμη έχουν απομείνει κατάφεραν να ετοιμάσουν το τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία.

Από το εξώφυλλο δε θα μπορούσε να λείπει ένα σκίτσο του Μωάμεθ, ο οποίος αυτή τη φορά φαίνεται να δακρύζει και να κρατάει ένα πανό που γράφει «Je Suis Charlie», με μία επιπλέον φράση να συμπληρώνει την εικόνα: «Όλα συγχωρούνται».



Το νέο τεύχος που κυκλοφορεί θα εκδοθεί σε συνολικά έξι γλώσσες, από αγγλικά, έως αραβικά και τουρκικά, ενώ ο αριθμός των φύλλων θα αγγίζει τα τρία εκατομμύρια σε σχέση με τις 60.000 φύλλα στα οποία κυμαινόταν η κανονική έκδοση πριν την επίθεση. 

Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος Ζινέντ Ελ Ραζούι στο BBC «πιστεύω ότι αν βρίσκονταν εδώ όσοι σκοτώθηκαν θα έπιναν έναν καφέ με τους τρομοκράτες και θα μιλούσαν μαζί τους, ρωτώντας τους γιατί το έκαναν αυτό».

Από την άλλη, ο σκιτσογράφος Ρενάλ Λουζιέρ ή Λουζ, που δημιούργησε τον Μωάμεθ του εξωφύλλου, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.



«Δεν είναι το πρωτοσέλιδο που ο κόσμος ήθελε να κάνουμε, αλλά είναι εκείνο που εμείς θέλαμε να κάνουμε», δήλωσε ο Λουζ. «Δεν είναι το πρωτοσέλιδο που οι τρομοκράτες θα ήθελαν να κάνουμε, γιατί δεν υπάρχουν τρομοκράτες σε αυτό, αλλά ένας άνθρωπος που κλαίει και αυτός είναι ο Μωάμεθ», συμπλήρωσε συγκινημένος.

Βέβαια, η νέα αυτή καρικατούρα του προφήτη Μωάμεθ, ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις από οργισμένους φανατικούς μουσουλμάνους, παρά την έκκληση για ψυχραιμία του ιμάμη του Παρισιού.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης