Χαλέπι: Η Συρία επέτρεψε τη διανομή φαρμάκων

Χαλέπι: Η Συρία επέτρεψε τη διανομή φαρμάκων

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι 4,7 εκατομμύρια Σύροι ζουν σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς

Χαλέπι: Η Συρία επέτρεψε τη διανομή φαρμάκων
H κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε τη διανομή φαρμάκων και χειρουργικών αναλωσίμων σε 3 περιοχές της χώρας, στις οποίες μέχρι πρόσφατα τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων αδυνατούσαν να φθάσουν τακτικά, περιλαμβανομένης της πόλης Χαλέπι –που ελέγχει η αντιπολίτευση–, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σήμερα.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, που μαίνεται εδώ και 3 χρόνια, εμπόδιζαν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να περάσουν τις γραμμές του μετώπου για να διανείμουν φάρμακα καθώς εξέφραζαν φόβους ότι τα φάρμακα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν μαχητές που είχαν τραυματιστεί. Με την απόφαση αυτή όμως στερούσαν ταυτόχρονα από τους εγκλωβισμένους πολίτες σωτήρια για την ζωή τους ιατρική βοήθεια.

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παράσχει πρόσβαση στο Χαλέπι, τη συνοικία Μουανταμίγια της Δαμασκού, που τελεί υπό πολιορκία, καθώς και την ανατολική Γούτα, έξω από την πρωτεύουσα.

«Είναι κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε, μετά τα προσκόμματα που μας είχαν θέσει, συναντηθήκαμε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Υπάρχει μία προθυμία από τον υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εξωτερικών. Διακρίνουμε μία θετική προοπτική» τόνισε η Χοφ.

«Μας είχαν επιβληθεί κάποιοι περιορισμοί κατά το παρελθόν σε σχέση με την παράδοση χειρουργικών αναλώσιμων, συριγγών, αλλά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα» επισήμανε.
Κλείσιμο

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι 4,7 εκατομμύρια Σύροι ζουν σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 241.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό πολιορκία είτε από τις κυβερνητικές δυνάμεις είτε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Στην πραγματικότητα λάβαμε υποσχέσεις για να διανείμουμε βοήθεια στο Χαλέπι και για το δύσκολο έργο να φθάσουμε στις περιοχές γύρω από το Χαλέπι. Αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Και την επόμενη εβδομάδα έχουμε διανομές για τη Μουανταμίγια, η οποία βρίσκεται σε πολιορκία εδώ και πολύ καιρό» είπε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Μας υποσχέθηκαν επίσης να παραδώσουμε εμβόλια για προγράμματα τακτικών εμβολιασμών στην ανατολική Γούτα που έχει παραμείνει εγκλωβισμένη εδώ και καιρό» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Χοφ.

«Αυτές είναι οι προοπτικές για τις επόμενες 2 εβδομάδες που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση».

Οι Σύροι ακτιβιστές σε αυτές τις περιοχές προειδοποιούν ότι οι ασθένειες εξαπλώνονται εξαιτίας των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών και της πολιορκίας των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ραγδαία πτώση του αριθμού των εμβολιασμών από το 90% πριν από τον πόλεμο στο 52% φέτος και το μολυσμένο νερό ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης των ασθενειών. Η ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος παραμένει η μεγαλύτερη δυσκολία, επισήμανε η Χοφ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης