Πώς η Γαλλία βρέθηκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

Πώς η Γαλλία βρέθηκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

Επιθέσεις ισλαμιστών σε γαλλικές πόλεις

Πώς η Γαλλία βρέθηκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών
Στο στόχαστρο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται η Γαλλία με τις αρχές ασφαλείας να έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής μετά τα δύο περιστατικά του Σαββατοκύριακου που σκόρπισαν τον φόβο και το θάνατο στη χώρα του Φρανσουά Ολάντ.

Το γεγονός ότι η Γαλλία έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των φανατικών ισλαμιστών στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής μπορεί να αφυπνίσει τους «μοναχικούς λύκους», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα Liberation. Και στο πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο και στο δεύτερο που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, οι άνδρες φώναξαν προτού επιτεθούν: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δύο εικοσιτετράωρα πριν, σε βίντεο προπαγάνδας από το «Ισλαμικό Κράτος», ένας τζιχαντιστής με καλυμμένο το πρόσωπό του, απευθυνόταν στα γαλλικά στους μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία και τους καλούσε να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών ή να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Το απόγευμα του Σαββάτου, φανατικός ισλαμιστής εισέβαλε με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα, στην πόλη Ζουέ Λε Τουρ, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς ενώ ο ίδιος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αρχών. Ένα 24ωρο αργότερα, στη πόλη Ντιζόν, σύμφωνα με τη Le Monde, ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο 40 ετών, το οποίο είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς τραυματίζοντας έντεκα άτομα, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Τα κίνητρά του δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί ενώ, όταν συνελήφθη από τις αρχές, υποστήριξε ότι «το έκανε για τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Monde και Liberation, ο δράστης στη Ζουέ- Λε Τουρ είναι ο 20χρονος Μπερτράν Νζοαμποναγιό, που μετονομάστηκε σε «Μπιλάλ» αφού ασπάστηκε το Ισλάμ. Ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα, ωστόσο, δεν θεωρείτο επικίνδυνος για ακραίες θέσεις. Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τις γαλλικές αρχές, όπως αναφέρει η Liberation, είναι ότι, ο αδερφός το είχε καταχωρηθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες ως ισλαμιστής που είχε μάλιστα επιδιώξει να πάει ως μαχητής στη Συρία. Στο προφίλ του στο Facebook, υπάρχει η σημαία του Ισλαμικού Κράτους με πολλές αναρτήσεις με ακραίο ισλαμιστικό περιεχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί πως, το απόγευμα της Κυριακής, πριν το δεύτερο περιστατικό στην Ντιζόν, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ είχε χαρακτηρίσει τον «Μπιλάλ» ως ένα μυστηριώδες πρόσωπο. Ο ίδιος επεσήμανε πως, οι αστυνομικές αρχές είχαν τεθεί σε επιφυλακή μετά το περιστατικό στη Ζουέ Λε Τουρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης