Τουρκία: Εγκρίθηκε από το δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν

Τουρκία: Εγκρίθηκε από το δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις φιλογκιουλενικών αξιωματούχων σε αστυνομία και δικαστικό σώμα

Τουρκία: Εγκρίθηκε από το δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν
Τουρκικό δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατία.

Ο κ. Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο των ισλαμοσυντηρητικών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη μάχη τους να υποσκελίσουν το κεμαλικό, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις και την επιρροή τους.

Ωστόσο, από το 2013 έχει έλθει σε ρήξη με τον - επίσης ισλαμιστή - πρόεδρο της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνησή του.

Κλείσιμο
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις φιλογκιουλενικών αξιωματούχων σε αστυνομία και δικαστικό σώμα, στα οποία οι τελευταίοι είχαν αρχίσει να διεισδύουν από το 1985.

Ο ιεροκήρυκας εμφανίζεται ως μετριοπαθής ισλαμιστής, ωστόσο η κοσμικού προσανατολισμού κυβέρνηση της Τουρκίας, το 1998-1999, τον είχε κατηγορήσει ότι διεκπεραιώνει σχέδιο «αόρατης» κατάληψης του κράτους από τα μέσα, με στόχο να αποκαλύψει στη συνέχεια ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης