Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας

Επικείμενη η λήξη της θητείας μου, δήλωσε ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο στο πλαίσιο των καθιερωμένων ευχών για τα Χριστούγεννα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας
Με αφορμή τις καθιερωμένες ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «η ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας επίκειται», ενώ τόνισε κάποια σημεία-κλειδιά της πολιτικής του σκέψης και της κληρονομιάς που θα ήθελε να αφήσει μετά το πέρας της θητείας του.

«Το τέλος του έτους σηματοδοτεί την επικείμενη ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας μου. Και τα δύο μας οδηγούν σε συμπεράσματα για τη δύσκολη και περίπλοκη περίοδο που διανύει η Ιταλία, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Ναπολιτάνο.

Την ίδια ώρα, στο μήνυμά του δήλωσε πως το έργο της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί μία θαρραλέα προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και διόρθωσης «παλιών κακών» που φρέναραν την εξέλιξη της χώρας και αποδιοργάνωσαν τη δομή της ιταλικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Ο Ναπολιτάνο δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα βίαια επεισόδια που συντάραξαν τον κόσμο το 2014 στην Ευρώπη και τον κόσμο για τα οποία εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία. Όπως είπε, όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος και πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι από την Ευρώπη.

Κλείσιμο
Παράλληλα, σχολίασε την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας κάνοντας λόγο για «ιστορική αλλαγή» στις σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου στις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του επισήμανε πως πρόωρες εκλογές θα έφερναν αστάθεια στη χώρα.
Ο μοναδικός πρόεδρος της δημοκρατίας στην Ιταλία που επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2013, είχε προ πολλού αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει πριν την κανονική λήξη της θητείας του το 2018, όταν δήλωσε πως δε μπορεί να ορίσει ένα χρονικό όριο και πως δε μπορεί να προβλέψει τις αντοχές του μέχρι τότε.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, δήλωσε βέβαιος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα στην εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.

«Όταν η Ιταλία θα πρέπει να υπολογίσει την αντικατάσταση του προέδρου της δημοκρατίας δε θα υπάρξουν προβλήματα. Πιστεύω ότι η βουλή πήρε ένα μάθημα το 2013 και είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει στο καθορισμένο χρονικό όριο», πρόσθεσε ο Ρέντζι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης