Ιταλία: Προχωρά μια σειρά αποκρατικοποιήσεων το 2015

Ιταλία: Προχωρά μια σειρά αποκρατικοποιήσεων το 2015

«Έχουμε τρεις επιλογές το 2015: τα Ταχυδρομεία, την Enav και την FS», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν

Ιταλία: Προχωρά μια σειρά αποκρατικοποιήσεων το 2015
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ευελπιστεί ότι θα επιτύχει να προχωρήσει εντός του 2015 στις ιδιωτικοποιήσεις των Ιταλικών Ταχυδρομείων, της εταιρείας Enav, που διαχειρίζεται τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, και την ιταλική δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων FS, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 

«Έχουμε τρεις επιλογές το 2015: τα Ταχυδρομεία, την Enav και την FS», δήλωσε ο Πάντοαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero. 

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει ποσό ύψους €10 δισεκ. από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαιώνοντας τον στόχο που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. «Ασφαλώς, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τις αγορές. Αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση», προσέθεσε ο Πάντοαν. 

Κλείσιμο
«Θα πρόκειται πιθανόν για (την αποκρατικοποίηση) του 40% των Ταχυδρομείων, του 49%της Enav και σχεδόν του 40% της FS», διευκρίνισε ο Πάντοαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιλ Μεσατζέρο. 

Επιπλέον η κυβέρνηση της Ιταλίας εξακολουθεί να επιδιώκει την αποκρατικοποίηση ενός μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας Enel, αλλά αντιθέτως δεν προτίθεται να μειώσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας-κολοσσού του πετρελαίου Eni που διακρατεί, σύμφωνα με τον Πάντοαν. 

Το φθινόπωρο του 2013 η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση—υπό τον Ενρίκο Λέτα—είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση ενός ποσού ύψους €12 δισεκ., για να ελαφρυνθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, η οποία έχει ένα κολοσσιαίο δημόσιο χρέος, αλλά τελικά μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος αυτού υλοποιήθηκε. 

Η αγορά αντιμετώπισε «δυσμενώς» τις κυβερνητικές προσπάθειες να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις που επιδιώκονταν, αν και κατέστη δυνατόν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο η Fincantieri (ναυπηγεία) και η Rai Way (τηλεπικοινωνίες), κάτι που έφερε στην ιταλική κυβέρνηση «πολλή ικανοποίηση», ανέφερε ο Πάντοαν. 

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τις συνέπειες που θα έχουν για την Ιταλία η οικονομική κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία και η πτώση της τιμής του αργού στις αγορές, ο Πάντοαν κάλεσε τους Ιταλούς να μην ανησυχούν «υπερβολικά». «Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στη Ρωσία ενδέχεται να επηρεάσει προσωρινά την ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει δυσχέρειες, αλλά η Ιταλία» αν μη τι άλλο έχει μόνο να «ωφεληθεί από τη μείωση της τιμής του αργού», εκτίμησε ο υπουργός. Ο Πάντοαν αναφέρθηκε σε μια θεωρία με βάση την οποία εάν το αργό σταθεροποιηθεί σε μια τιμή περί τα $60/βαρέλι, αυτό θα σημάνει πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 0,5%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης