Γιούνκερ: «Αν θέλετε να φύγω από την Κομισιόν, πείτε το και θα το κάνω»

Γιούνκερ: «Αν θέλετε να φύγω από την Κομισιόν, πείτε το και θα το κάνω»

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, μετά τις αποκαλύψεις για τα «LuxLeaks»



Γιούνκερ: «Αν θέλετε να φύγω από την Κομισιόν, πείτε το και θα το κάνω»
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την προεδρία της Κομισιόν, αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας τη Δευτέρα κατά την έναρξη της συζήτησης για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, από ευρωσκεπτικιστές και τους μη εγγεγραμμένους της Μαρίν Λεπέν, μετά τις αποκαλύψεις για τα «LuxLeaks».

«Αν θέλετε να φύγω, πείτε το και θα φύγω», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, ενώ Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Κλείσιμο


Ωστόσο, συμπλήρωσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι προθέσεις αυτών που υπέγραψαν την πρόταση μομφής είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζουν στο ψήφισμα, καθόσον, συμπλήρωσε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι «εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη».

Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι μόνον του Λουξεμβούργου διότι, όπως συμπλήρωσε, οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της επιβολής ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ και της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ακόμη πως, όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της ΕΕ το 2005, είχε προτείνει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των φορολογικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσαν ότι, την ερχόμενη Πέμπτη, θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.

Η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαμπριέλ Τσίμερ, παραδέχθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την κατάθεση πρόταση μομφής διότι -διευκρίνισε- δεν ήταν επιθυμητή η συγκέντρωση υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης