Διακόπτονται οι συνομιλίες της Βιένης για τα πυρηνικά του Ιράν

Διακόπτονται οι συνομιλίες της Βιένης για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Τεχεράνη έχει στυλώσει τα πόδια ζητώντας άρση των κυρώσεων κάτι που απορρίπτει ο Ομπάμα

Διακόπτονται οι συνομιλίες της Βιένης για τα πυρηνικά του Ιράν
Οι συνομιλίες της Βιένης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδεύουν προς διακοπή και την επανάληψή τους στα μέσα του Δεκεμβρίου, πιθανότατα στο Ομάν, δήλωσε διπλωματική πηγή στην αυστριακή πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας, απόψε τα μεσάνυχτα.

Η πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για μερική άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας της Κίνας της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζητούσαν πλέον στην Βιέννη όχι γύρω από συνολική συμφωνία αλλά ενδεχομένως για νέα παράταση.

Η Τεχεράνη έχει στυλώσει τα πόδια ζητώντας αυτόματη άρση των κυρώσεων - ένα από τα βασικά της αιτήματα- γεγονός το οποίο απορρίπτει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Τα «αγκάθια» για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας είναι τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου και ο εξοπλισμός φυγοκέντρισης αφενός  και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων αφετέρου. 
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, το Reuters επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές εξετάζουν ένα «Plan B» - σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με τις «μεγάλες δυνάμεις»- σύμφωνα με το οποίο, η Τεχεράνη αποσκοπεί στη βοήθεια της Μόσχας και του Πεκίνου δίχως όμως να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», όλες οι πλευρές θα είχαν συμφέρον να καταλήξουν σε συμφωνία και κυρίως η ισλαμική χώρα που επιθυμεί άρση των κυρώσεων σε βάρος της ώστε να ενισχυθεί εκ νέου η οικονομία της. 

Για την Ουάσινγκτον, μία νέα παράταση θα αποτελούσε για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ένα ακόμη εσωτερικό πλήγμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη έχει «χάσει» το Κογκρέσο, το οποίο μπορεί άνετα να γίνει εχθρικό σε συνέχιση των συνομιλιών αλλά και να στραφεί σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, υποστηρίζουν οι «New York Times». 

Ανάλογα θα ήταν και τα προβλήματα για την ιρανική κυβέρνηση. Μία νέα παράταση των συνομιλιών που θα σήμαινε  ναυάγιο της προσπάθειας για άρση των κυρώσεων, θα μπορούσε να ενισχύσει την πιο σκληροπυρηνική γραμμή στην Τεχεράνη περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές των συνομιλιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης