ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη

Μετά την επίθεση, από την οποία έχασε τη ζωή του και ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο η CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν στόχος σφοδρών επικρίσεων

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έσφαλε στην αντίδρασή της στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, από την οποία έχασαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, κατέληξε μια κοινοβουλευτική επιτροπή η έκθεση της οποίας δόθηκε χθες Παρασκευή στη δημοσιότητα. 

Μετά την επίθεση, από την οποία έχασε τη ζωή του και ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο η CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν στόχος σφοδρών επικρίσεων. Βάσει αυτών η CIA δεν προσέφερε επαρκή ασφάλεια στους ίδιους της τους πράκτορες που βρίσκονταν σε ένα κτίριο δίπλα στη διπλωματική αποστολή, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν εστάλησαν ενισχύσεις.

Όμως στην έκθεσή της η επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτιμά ότι η αντίδραση της CIA ήταν σωστή.

Κλείσιμο
«Η CIA προσέφερε επαρκή ασφάλεια στους πράκτορές της στη Βεγγάζη και, παρόλο που δεν της είχε δοθεί εντολή, έσπευσε να βοηθήσει (τους εργαζόμενους) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της επίθεσης», επισημαίνεται στην έκθεση. 

«Η CIA επωφελήθηκε κάθε διαθέσιμης στρατιωτικής υποστήριξης», υπογραμμίζει. 

Παρόλα αυτά η επιτροπή Πληροφοριών εκτιμά ότι το διπλωματικό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν ο πρεσβευτής Στίβενς όταν σκοτώθηκε δεν διέθετε επαρκή ασφάλεια.

Παράλληλα οι βουλευτές έκριναν ότι δεν υπήρξαν ελλείψεις στη συλλογή πληροφοριών πριν την επίθεση, ενώ δεν καθυστέρησε και η αποστολή της ομάδας διάσωσης της CIA. 

Στην πραγματικότητα η αμερικανική αποστολή είχε επίγνωση της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Βεγγάζη, όμως δεν είχε καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν μια επίθεση εναντίον της, υπογραμμίζεται στο πόρισμα της έρευνας. 

Η επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επετείου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και οργανώθηκε από ένοπλες οργανώσεις της Λιβύης, κάποια μέλη των οποίων συνδέονται με την αλ Κάιντα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης