Ποροσένκο προς Δύση: Βάλτε κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία

Ποροσένκο προς Δύση: Βάλτε κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία

Αρσένι Γιατσενιούκ: Το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «ένα γήπεδο» - «Οι ενέργειες του Πούτιν αποτελούν απειλή για όλους»


Ποροσένκο προς Δύση: Βάλτε κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία
O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε σήμερα τις χώρες της Δύσης να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία διαμέσου της επιβολής κυρώσεων καθώς, όπως είπε, δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνάφθηκε ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επίθεση από το εξωτερικό, από τη Ρωσία. Ρωσικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στην Ουκρανία» είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μολδαβία, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων της χώρας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ενώ το Κίεβο είναι θετικά διακείμενο στη διεξαγωγή συνομιλιών, οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

Κλείσιμο
«Όχι για να τιμωρηθεί κανένας, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» υποστήριξε ο ίδιος.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ουκρανία προκειμένου να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «ένα γήπεδο».

«Οι ενέργειες του Πούτιν αποτελούν απειλή για όλους, για την παγκόσμια τάξη, την παγκόσμια ειρήνη, (αποτελεί) μια άμεση απειλή για τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ... Πρέπει να είναι κοινός μας στόχος να προλάβουμε τον ευρείας κλίμακας πόλεμο που η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα» είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Ο Βλαντίμιρ «Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ένα γήπεδο», υποστήριξε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επισήμανε ότι αν και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, μια ειρηνική διευθέτηση της διένεξης είναι η μοναδική λύση.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν η αναγκαία βάση για όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες που θα καταβάλλονται τώρα και στο μέλλον. Συνεπώς θα πρέπει να τις σεβόμαστε πλήρως και να τις εφαρμόζουμε πλήρως» δήλωσε στη Βιέννη η Χάιντι Ταλιαβίνι, η ειδική απεσταλμένη του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Η Ταλιαβίνι προειδοποίησε ότι η κρίση θα έχει «πολύ επικίνδυνες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτή».

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΑΣΕ είχε καταγγείλει ότι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον μελών της αποστολής του στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι παρατηρητές επέβαιναν σε δύο οχήματα δυτικά του Ντονέτσκ σήμερα όταν ένας στρατιώτης που βρισκόταν σε ένα λεωφορείο πυροβόλησε δύο φορές εναντίον τους, επισήμανε ο Οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου.

Οι σφαίρες κατέληξαν σε κοντινή απόσταση σε ένα από τα οχήματα του ΟΑΣΕ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους αυτονομιστές για το περιστατικό.

«Έχουμε πει πάνω από μία φορά ότι οι τρομοκράτες τοποθετούν στα οχήματά τους διακριτικά των ουκρανικών δυνάμεων προκειμένου να διεξάγουν προκλήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο.

Η Ρωσία από την πλευρά της καταδίκασε τους πυροβολισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους απαράδεκτους κι επέρριψε τις ευθύνες στην Ουκρανία.

«Η χώρα που τους υποδέχεται είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής των παρατηρητών» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς στη Μόσχα, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία επιπλέον προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον του ενδεχομένου να πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους αυτούς που ξεκίνησαν τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και εάν τους πουλήσουν όπλα, η διένεξη θα κλιμακωθεί» προειδοποίησε ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης