Mia Love, η πρώτη μαύρη Ρεπουμπλικανή βουλευτής

Mia Love, η πρώτη μαύρη Ρεπουμπλικανή βουλευτής

Η 38χρονη που έχει ασπαστεί τον Μορμονισμό κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Γιούτα - Πρώτος μαύρος βουλευτής στον αμερικανικό Νότο από την εποχή του Εμφυλίου ο Τιμ Σκοτ

Mia Love, η πρώτη μαύρη Ρεπουμπλικανή βουλευτής
Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα έχει, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μια μαύρη βουλευτή στις τάξεις του. Η 38χρονη Μία Λαβ, που έχει διατελέσει και δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη Γιούτα, κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση, υποσχόμενη μεταξύ άλλων πως θα παλέψει «με τον Γκοτζίλα που αποκαλούμε κυβέρνηση», και θα μπει στην αίθουσα του κοινοβουλίου, μαζί με τον Τιμ Σκοτ, βουλευτή από τη Νότια Καρολίνα, ως δύο από τους μόλις τρεις μαύρους βουλευτές των ΗΠΑ.

Το ταξίδι της Λαβ στη Γιούτα και πλέον στην Ουάσινγκτον, μπορεί να χαρακτηριστεί ασυνήθιστο. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη από καθολικούς γονείς, που είχαν μεταναστεύσει από την Αϊτή δυο χρόνια νωρίτερα. Δουλεύοντας σκληρά και κάνοντας οικονομία, η οικογένεια έκανε το βήμα παραπάνω, μετακομίζοντας στο Κονέκτικατ. 

Μετά το πανεπιστήμιο, η Λαβ, ασπάστηκε το Μορμονισμό και ξεκίνησε να εργάζεται ως αεροσυνοδός, πριν μετακομίσει στη Γιούτα. Εκεί γνωρίζει τον Τζέισον Λαβ, λευκό, επίσης μορμόνο, τον οποίο παντρεύτηκε μόλις τρεις μήνες μετά το πρώτο τους ραντεβού και απέκτησε μαζί του ένα γιο και δυο κόρες. Ύστερα πέρασε έξι χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο της αναπτυσόμενης πόλης Σαρατόγκα Σπρινγκς, πριν να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης το 2009. Το 2012 μπήκε στην κούρσα για το βουλευτικό αξίωμα αλλά δεν ευτύχησε να κερδίσει.

Κλείσιμο
Οι ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν το παράδειγμά της για να ισχυρίζονται πως: με πίστη, οικογένεια και σκληρή δουλειά κάποιος οδηγείται στην επιτυχία, χωρίς να στραφεί στην πολιτεία για βοήθεια καθ' όλη την προσπάθειά του.

Στη διάρκεια των ομιλιών της η Λαβ αρέσκεται να παραθέτει τα λεγόμενα του πατέρα της: «Μία, η μητέρα σου κι εγώ, δεν πήραμε ποτέ βοήθεια. Δεν θα είσαι βάρος στην κοινωνία. Θα προσφέρεις κι εσύ». Το μήνυμα της, πως κάποιος πρέπει να βασίζεται μόνο στον εαυτό του, έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με το κόμμα της, που έχει εκφράσει την θέληση για περιορισμένο αριθμό ατόμων στην κυβέρνηση. Παράλληλα η εκλογή της αποτελεί αναπάντεχο δώρο για τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν σοβαρό πρόβλημα να προσελκύσουν άτομα που δεν είναι λευκοί.

Ο Λάρι Σάμπατο, διευθυντής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια θεωρεί πως «μια Αφρο-αμερικανή βουλευτής είναι φλέβα χρυσού για τους Ρεπουμπλικανούς» μιας και το συντηρητικό κόμμα «έχει διαρκή και βαθιά προβλήματα και με τις δυο μειονότητες αλλά και με τις γυναίκες σε όλη τη χώρα, συνεπώς θα τοποθετήσουν τη Μια Λαβ σε περίοπτη θέση».

Δίνοντας το παρόν σε μια συγκέντρωση στο πλευρό του Μιτ Ρόμνεϊ και άλλων στελεχών του κόμματος η Λαβ δεν θέλησε να σχολιάσει την προεκλογική κούρσα τονίζοντας μόνο πως: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος, δεν είναι ούτε φυλής, ούτε γένους, είναι προβλήματα αμερικανικά». Αυτή η δήλωση συμβαδίζει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατα καιρούς έχει επικαλεστεί πως δεν είναι «πρόεδρος, μόνο της μαύρης Αμερικής».

Ο Τζαμάλ Σίμονς, ένας ρεπουμπλικανός που θαυμάζει τη Λαβ, είπε πως, τα γεγονότα του Φέργκιουσον τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και τα στατιστικά που δείχνουν διπλάσια ανεργία μεταξύ των μαύρων σε σχέση με αυτή μεταξύ των λευκών, ή ακόμα και το γεγονός πως βάσει μελετών ένας στους τρεις μαύρους που γεννιέται, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, αποτελούν αγκάθια που θα δείξουν αν η Λαβ μπορεί να κάνει βήματα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και της Αφρο-Αμερικανικής κοινότητας: «Υπάρχουν στιγμές που τα κοινωνικά προβλήματα θα σε φέρουν αντίθετο με τα συμφέροντα κάποιων πολιτικών συμμάχων. Θα είναι σε θέση να σηκωθεί και να πει κάτι γι' αυτά;»

Ο σύζυγος της Λαβ, κοιτώντας περήφανα καθώς η γυναίκα του σφίγγει τα χέρια με τους ψηφοφόρους της, δηλώνει πως οι πολιτικές αξίες της πηγάζουν από τη δύναμη της πίστης της: «Δεν ασχολούμαστε πολύ με την καμπάνια στο σπίτι μας. Μιλάμε περισσότερο για τους ανθρώπους.» ενώ συμπληρώνει: «Η Μία θα πει στον κόσμο πως δεν θα τους αγοράσει κινητό τηλέφωνο, αλλά θα τους φέρει σε θέση να μπορούν να αγοράσουν μόνοι τους το κινητό τους τηλέφωνο μέσα από σκληρή δουλειά, εκπαίδευση και την υποστήριξη από την οικογένεια».


Τιμ Σκοτ: Ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής στον αμερικανικό Νότο από την εποχή του Εμφυλίου

Οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ, στέλνουν στη Γερουσία τον πρώτο μαύρο Αμερικανό που εκλέγεται στον Νότο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη του 1870, σύμφωνα με προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Ο 49χρονος Ρεπουμπλικανός Τιμ Σκοτ πέτυχε ιστορική νίκη σε αυτή τη νότια πολιτεία των ΗΠΑ απ' όπου είχε αρχίσει ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861.



Ο Σκοτ ήταν, ωστόσο, γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013 όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, είναι ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέγεται στον Νότο, έπειτα από την περίοδο ανοικοδόμησης που ολοκληρώθηκε το 1877 με την αποχώρηση από τον Νότο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ο Σκοτ προερχόταν από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον πριν επιτύχει στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Είναι επί μακρόν υποστηρικτής συντηρητικών θέσεων και η νίκη του αναμένεται να επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να διευρύνει την εκλογική του βάση πέραν των λευκών οπαδών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης