Ασυνήθιστο επίπεδο ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από τον Ατλαντικό

Ασυνήθιστο επίπεδο ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από τον Ατλαντικό

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επεσήμανε πως τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της συμμαχίας , ωστόσο, τόνισε ότι αυτός ο αριθμός εξορμήσεων θεωρείται σπάνιος τα τελευταία χρόνια

Ασυνήθιστο επίπεδο ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από τον Ατλαντικό
«Aερομαχίες» ψυχροπολεμικού κλίματος στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο με το ΝΑΤΟ να παρατηρεί ασυνήθιστο επίπεδο ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από τον Ατλαντικό, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει επέμβει κατ' επανάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες, αφού παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στον ουρανό της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, μέσα σε μία μέρα, αεροσκάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία για αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που «έκαναν ασκήσεις» στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επεσήμανε πως τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της συμμαχίας , ωστόσο, τόνισε ότι αυτός ο αριθμός εξορμήσεων θεωρείται σπάνιος τα τελευταία χρόνια.  

Στο πιο σοβαρό περιστατικό, τέσσερα βομβαρδιστικά Tupolev πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Νορβηγίας τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, συνοδευόμενα από τέσσερα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.Νορβηγικά F-16 διέλυσαν τον σχηματισμό. Έξι από τα αεροπλάνα επέστρεψαν στη Ρωσία, ενώ δύο Tu-95 πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου τα αναχαίτισαν βρετανικά μαχητικά "Typhoon". Πορτογαλικά F16 τα εντόπισαν στον Ατλαντικό πριν τα ρωσικά αεροσκάφη επιστρέψουν στη Μόσχα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νορβηγικού στρατού :"Βλέπουμε ρωσικά αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο μας σε σταθερή βάση, αλλά αυτό που ήταν ασυνήθιστο ήταν ο μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και το γεγονός ότι έφτασαν νοτιότερα από ότι βλέπουμε συνήθως". Σ' ένα δεύτερο περιστατικό, δύο Tupolev, συνοδευόμενα από δύο μαχητικά, εντοπίστηκαν από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ υπό παρακολούθηση βρίσκονταν την Τρίτη και την Τετάρτη πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από τη Βαλτική.

Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών μέσα στο 2014, τρεις φορές περισσότερες από ότι το 2013.Πριν από λίγες ημέρες, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από μαχητικά του ΝΑΤΟ πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης