Κάμερον μαινόμενος μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Κάμερον μαινόμενος μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Αιτία, η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από το Λονδίνο να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Κάμερον μαινόμενος μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Έξαλλος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από το Λονδίνο να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει μιας τεχνικής επανεξέτασης των εθνικών συνεισφορών στην ΕΕ από την Eurostat, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει αυτό το ποσό μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, κάτι που απέκλεισε ρητώς και κατηγορηματικώς ο κ. Κάμερον.

«Δεν πρόκειται να καταβάλουμε αυτά τα χρήματα. Είμαι απίστευτα θυμωμένος με αυτόν τον άθλιο τρόπο συμπεριφοράς» τόνισε ένας Κάμερον, ο οποίος βρήκε υποστήριξη στον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, καθώς οι Κάτω Χώρες καλούνται με τη σειρά τους να αυξήσουν τη συνεισφορά τους κατά 624 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Η Ιταλία καλείται επίσης να αυξήσει τη συνεισφορά της κατά 340 εκατ. ευρώ, ενώ και η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «χαμένους» της υπόθεσης, καθώς η Αθήνα θα κληθεί να καταβάλει περίπου 80 εκατ. ευρώ περισσότερα, ενώ η Κύπρος θα καταβάλει περίπου 40.000.000

Στους μεγάλους «κερδισμένους» της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες θα δουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Ένωσης να μειώνεται κατά ένα δισ. και κατά 748 εκατ., αντίστοιχα.

Ρέντσι κατά Μπαρόζο

Μικρής έντασης φραστικό επισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την τελευταία φορά που συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, καθώς η Ρώμη αποφάσισε να δημοσιεύσει το «άκρως εμπιστευτικό έγγραφο» του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γίρκι Κατάινεν, με το οποίο η Κομισιόν ζητούσε διευκρινίσεις από την Ιταλία για τους λόγους που αποκλίνει από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Έγγραφο που έχει σταλεί και στη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Μάλτα.

Ο Ματέο Ρέντσι απάντησε στον κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν την ΕΕ και τόνισε πως «η εποχή των μυστικών εγγράφων» έχει παρέλθει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης