«Καμπανάκι» της Κομισιόν στη Ρώμη

«Καμπανάκι» της Κομισιόν στη Ρώμη

«Σημαντική είναι η απόκλιση της Ιταλίας από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υποστηρίζει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν

«Καμπανάκι» της Κομισιόν στη Ρώμη
Προειδοποιητική επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Ρώμη στις Βρυξέλλες «αποκλίνει σημαντικά» από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ειδικά ως προς τη μείωση του χρέους. 

Οπως αναφέρει η επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν: «Από την πρώτη ανάλυση και με βάση τους υπολογισμούς των τεχνικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφεται μια σημαντική απόκλιση της Ιταλίας από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίσει τους λόγους που το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 δεν ακολουθεί το Σύμφωνο και ζητεί περισσότερες εξηγήσεις από τη Ρώμη, το αργότερα μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν ανακοίνωσε πως το υπουργείο θα απαντήσει εγγράφως στην Κομισιόν μέχρι την Παρασκευή και τόνισε πως τεχνικά κλιμάκια από τη Ρώμη βρίσκονται σε συζητήσεις με το Συμβούλιο της Ε.Ε οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων (Ecofin). 

Κλείσιμο

Οπως είχε γράψει το protothema.gr, τέσσερεις ακόμα χώρες αναμένεται να λάβουν παρόμοια επιστολή από την Κομισιόν, καθώς τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους αποκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να απορρίψει  προϋπολογισμό κάποιου κράτους –μέλους, αλλά μπορεί να τον αναπέμψει για «διορθώσεις» και σε περίπτωση που το κράτος δεν συμμορφωθεί μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες κυρώσεων που προβλέπονται από τη συμφωνία «two pack», ακόμα και επιβολή προστίμου μέχρι και το 0,5% του ΑΕΠ του κράτους-μέλους, εκτός αν το Συμβούλιο απορρίψει τις κυρώσεις με αυξημένη πλειοψηφία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης