Νότια Κορέα: Κατέστρεψαν «χριστουγεννιάτικο δέντρο» που... ενοχλούσε την Πιονγκγιάνγκ

Νότια Κορέα: Κατέστρεψαν «χριστουγεννιάτικο δέντρο» που... ενοχλούσε την Πιονγκγιάνγκ

Πρόκειται για πύργο 18 μέτρων που, κάθε χρόνο, στολιζόταν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο τις γιορτές, από τους Νοτιοκορεάτες...

Νότια Κορέα: Κατέστρεψαν «χριστουγεννιάτικο δέντρο» που... ενοχλούσε την Πιονγκγιάνγκ
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατέστρεψε έναν πύργο ύψους 18 μέτρων, που βρισκόταν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Γιατί προέβη, όμως, η Σεούλ, σε μια τέτοια κίνηση; Επειδή ομάδες χριστιανών από τη Νότια Κορέα διακοσμούσαν τον εν λόγω πύργο, κάθε χρόνο, σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν πλησίαζαν οι γιορτές...

Κλείσιμο


Η «άθεη» Βόρεια Κορέα έβλεπε το δέντρο ως προπαγάνδα και προσπάθεια για προσηλυτισμό και η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα το καταστρέψει.

Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών, η Σεούλ κατέστρεψε το «χριστουγεννιάτικο δέντρο», που είχε κατασκευαστεί το 1971 και ήταν ορατό από τις κοντινές πόλεις και των δύο χωρών.

Η απομάκρυνση του «δέντρου» έρχεται μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών, για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Όμως, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι ο λόγος καταστροφής του πύργου ήταν οι κίνδυνοι που αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει για τη δημόσια ασφάλεια, αφού πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν ότι υπήρχε η περίπτωση να καταρρεύσει.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι δύο χώρες αντάλλαξαν πυρά κοντά στα σύνορά τους, όταν σε ένα σπάνιο περιστατικό, στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα, πλησίασαν πολύ κοντά στη διαχωριστική γραμμή.

Το 2004 η Σεούλ είχε απαγορεύσει στους χριστιανούς να στολίζουν τον πύργο μετά από τις διαμαρτυρίες της Βόρειας Κορέας, αλλά το 2010 ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του επετράπη ξανά, όταν ένα πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας βυθίστηκε από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Το BBC συνδέει την κίνηση της Σεούλ για καταστροφή του επίμαχου «δέντρου» με την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου Jeffrey Fowle, ο οποίος εκρατείτο στη Βόρεια Κορέα και αφέθηκε ελεύθερος μόλις χθες, ενώ εκκρεμεί ακόμα η απελευθέρωση δύο άλλων ομήρων από τις ΗΠΑ.

Ο Fowle είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν  άφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στη Βόρεια Κορέα μια Βίβλο και οι αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία για «εγκλήματα κατά του καθεστώτος».

Οι δύο χώρες χωρίζονται με αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μετά τη λήξη του «πολέμου της Κορέας», ο οποίος διήρκεσε από το 1950 μέχρι το 1953 και τερματίστηκε με ανακωχή, αλλά ποτέ δεν υπεγράφη μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης