Κέρι: Το Κονγκρέσο θα έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Κέρι: Το Κονγκρέσο θα έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειες και άλλων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα και υπάρχουν ελπίδες για τη σύντομη απαλευθέρωσή τους

Κέρι: Το Κονγκρέσο θα έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να συνεργασθεί πλήρως με το Κονγκρέσο σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Βερολίνο.

«Προσωπικά πιστεύω, όπως και ο πρόεδρος, ότι το Κονγκρέσο έχει να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό και ότι το Κονγκρέσο θα έχει ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέλη του Κονγκρέσου θα αποκλεισθούν από τη διαδικασία λήψης απόφασης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ενδεχόμενη αναστολή του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράν στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «δεν αποκλείει το Κονγκρέσο από τη διαδικασία ή σημαίνει ότι εντέλει το Κονγκρέσο δεν θα ψηφίσει».
Κλείσιμο

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Αμερικανού Τζέφρι Φόουλ από τις βορειοκορεατικές αρχές, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αντάλλαγμα προς την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειες και άλλων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα και υπάρχουν ελπίδες για τη σύντομη απαλευθέρωσή τους, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Ελπίζουμε ότι η δυναμική των πραγμάτων μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ίσως και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες... οι ΗΠΑ είναι απολύτως έτοιμες για το ενδεχόμενο αυτό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε από την πλευρά του ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν απελευθέρωσε τον Τζέφρι Φόουλ «λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα».

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι παρούσες σχέσεις, το σημερινό status quo, ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους είναι «μη βιώσιμο» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης