Τιμήθηκε από τον Μάρτιν Σουλτς γιατρός που φροντίζει θύματα βιασμού στο Κονγκό

Τιμήθηκε από τον Μάρτιν Σουλτς γιατρός που φροντίζει θύματα βιασμού στο Κονγκό

Ο 59χρονος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών

Τιμήθηκε από τον Μάρτιν Σουλτς γιατρός που φροντίζει θύματα βιασμού στο Κονγκό
Με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης τιμήθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,  ο  γιατρός από το Κονγκό, Ντένις Μουκουέγκε, ο οποίος φροντίζει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν ομόφωνα τον Μουκουέγκε, εξαίροντας τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών είπε ο Σουλτς.

«Ο δρ Μουκουέγκε είναι ένα υπόδειγμα ανθρωπιάς, μια προσωπικότητα του αιώνα μας που τιμά την Αφρική και τον κόσμο», είπε από την πλευρά του ο Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Λουί Μισέλ.

Κλείσιμο
Ο 59χρονος γυναικολόγος έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών.

Η σφοδρή κριτική του για τις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες από ένοπλες, εμπόλεμες οργανώσεις και το γεγονός ότι οι δράστες σπανίως παραπέμπονται σε δίκη, τον έχουν καταστήσει στόχο με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του. Το 2012 μάλιστα γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής όμως σκοτώθηκε η οικιακή βοηθός του.

Ο Μουκουέγκε έχει τιμηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Όλαφ Πάλμε το 2008, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το Βραβείο Ζαχάροφ, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ευρώ, θα του απονεμηθεί σε τελετή που θα οργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 26 Νοεμβρίου. Με το βραβείο αυτό, που φέρει το όνομα του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ, έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κιι και η Πακιστανή έφηβη ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης