Υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης το 53% των Ελβετών

Υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης το 53% των Ελβετών

Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων φέρεται να τάσσεται υπέρ της πρότασης η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα και προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών περιορισμών στη μετανάστευση

Υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης το 53% των Ελβετών
Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων φέρεται να τάσσεται υπέρ της πρότασης η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα και προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών περιορισμών στη μετανάστευση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη μέσω Διαδικτύου και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη δωρεάν ελβετική καθημερινή εφημερίδα 20 Minuten.

Η ελβετική κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προτρέψει τους ψηφοφόρους να απορρίψουν την πρωτοβουλία αυτή για τον έλεγχο του πληθυσμού (που ονομάσθηκε Ecopop), υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ήδη επλήγησαν μετά τα αντιμεταναστευτικά μέτρα που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αλλά η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα 20 Minuten καταδεικνύει πως το 53% των Ελβετών σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ των αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, σε σύγκριση με το 44% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει κατά της πρωτοβουλίας Ecopop.

Κλείσιμο
Σε ανάλογη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα τον Φεβρουάριο, μόλις το 40% των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ του μέτρου Ecopop.

Τα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε δημοψήφισμα προβλέπουν να περιοριστεί ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μεταναστών σε μόλις 0,2% του σημερινού πληθυσμού της Ελβετίας, δηλαδή σε 16.000 πρόσωπα, σε ετήσια βάση. Ακόμη, προβλέπει το 10% του προϋπολογισμού της χώρας να διατίθεται στην παροχή επιδομάτων τέκνων και σε άλλα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά επίσημα στοιχεία οι ξένοι στην Ελβετία με άδεια μόνιμης παραμονής ανέρχονταν σε 1,9 εκατ. πρόσωπα στα τέλη του Ιουνίου.

Την πρωτοβουλία για να τεθούν οι προτάσεις αυτές σε δημοψήφισμα ανέλαβε μια οργάνωση η οποία διατείνεται ότι η μετανάστευση έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στην Ελβετία —ο πληθυσμός της οποίας έχει αυξηθεί κατά 140% από το 1990— και θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια των φυσικών της πόρων.

Εξάλλου οι προτάσεις αυτές μοιάζουν να εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες πολλών Ελβετών για την άνοδο των τιμών των ενοικίων και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά και το μεγεθυνόμενο κύμα των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων τα οποία αντανακλώνται εν μέρει στην άνοδο κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βρετανία ή των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μέσω Διαδικτύου την 15η Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 13.397 πολιτών.

Ωστόσο, η μέθοδος διεξαγωγής της έρευνας θεωρείται λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με αυτήν που ακολουθείται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων της Βέρνης gfs.bern, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δικής της σχετικής έρευνας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η 20 Minuten, πάντως, δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ ενός χωριστού δημοψηφίσματος, το οποίο έχει τίτλο «Σώστε τον Ελβετικό μας Χρυσό», που εισηγείται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Και αυτή η πρόταση θα τεθεί σε δημοψήφισμα την 30ή Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την έρευνα, υπέρ της πρότασης τάσσεται το 45%, το 39% τάσσεται εναντίον ενώ το 16% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης