H EE μπορεί να γίνει ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές, λέει ο νέος υποψήφιος Επίτροπος Ενέργειας

H EE μπορεί να γίνει ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές, λέει ο νέος υποψήφιος Επίτροπος Ενέργειας

Θετική η ανταπόκριση των ευρωβουλευτών απέναντι στον σλοβάκο Μάρος Σέφτσοβιτς που επελέγη ως αντικαταστάτης της σλοβάκας Αλένκα Μπράτουσεκ 

H EE μπορεί να γίνει ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές, λέει ο νέος υποψήφιος Επίτροπος Ενέργειας
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος κύκλος ερωτήσεων στον νέο υποψήφιο Επίτροπο Ενέργειας από τη Σλοβακία, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών στη Σλοβακία, είναι η επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να αντικαταστήσει την Σλοβένα Αλένκα Μπρατούσεκ, που απέτυχε παταγωδώς να συμπληρώσει τις απαραίτητες ψήφους για το χρίσμα του Επίτροπου Ενέργειας. 

Ο Σέφτσοβιτς υπηρέτησε ως Επίτροπος για τις Διοργανικές σχέσεις και διοίκηση στην
προηγούμενη Επιτροπή (2010-2014) και αρχικά προοριζόταν για Επίτροπος Μεταφορών, έναν ρόλο που τώρα θα αναλάβει η Βιολέτα Μπoύλτς, η αντικαταστάτης της Μπρατούσεκ από την Σλοβενία. 
Κλείσιμο

Η πρώτη επιτυχία

Η θέση του Επιτρόπου Ενέργειας είναι ομολογουμένως μια από τις σημαντικότερες και πιο απαιτητικές, ο Μάρος Σέφτσοβιτς κατάφερε όμως να αποσπάσει θετικά σχόλια στην πρώτη αξιολόγηση του από τους Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Σε ανακοίνωση τους μέσω του Ευρωβουλευτή Ματίας Γκρούτε, οι Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου ανέφεραν πως: «Ο Μάρος Σέφτσοβιτς απέδωσε αρκετά καλά στις ερωτήσεις μας. Στο πρόσωπο του βρίσκουμε έναν υποψήφιο όπου η κλιματική αλλαγή δεν θα υστερεί της ενεργειακής, δεδομένου του επερχόμενου συνεδρίου κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι.»

«Είναι μείζονος σημασίας πως το περιβάλλον και η κλιματική πολιτική δεν θα γίνουν μόνο μέρος της Ενεργειακής Ένωσης, αλλά προτεραιότητα. Ο Σέφτσοβιτς έδειξε πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε ικανοποιητική γνώση του ζητήματος. Παρέθεσε ένα ξεκάθαρο και εμπεριστατωμένο όραμα για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική». 

Οι θέσεις του 

Κύριο μέλημα του είναι η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας της Ευρώπης. Όπως δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου από το Στρασβούργο: «Το καθαρότερο μεγαβάτ ηλεκτρισμού είναι αυτό που δεν χρησιμοποιούμε. Θέλω να συνεχίσω την επιτυχημένη ως τώρα μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου και είμαι πλήρως προσηλωμένος στο να καταστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση τον παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σε ερώτηση Ευρωβουλευτή για το αν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι
συμβατή με την οικονομική ανάπτυξη, ο υποψήφιος Επίτροπος απάντησε: «Πιστεύω πως η ανταγωνιστική βιομηχανία και οι ανταγωνιστικές πράσινες πολιτικές πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη». Σημειώνουμε πως οι στόχοι που αναμένονται να τεθούν στη συνέδριο κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι αναμένονται να είναι αρκετά υψηλοί φτάνοντας ακόμα και το 40% για τη μείωση ρύπων μέχρι το 2030.

Στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης τον ερχόμενο χειμώνα ο Σέφτσοβιτς δήλωσε πως: «Θα αντιμετωπίσω το ζήτημα με τη μέγιστη προσοχή. Η ώρα για μια Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση έχει φτάσει. Η Ρωσία διαρκώς χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως μέσω επιβολής πίεσης και πολιτικό όπλο ενάντια στην Ουκρανία και τις φίλες, προς αυτήν, χώρες και αυτό είναι απαράδεκτο.» 

Η νέα Επιτροπή αναμένεται να είναι έτοιμη στην 1η  Νοεμβρίου, αν και εκπρόσωποι του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης