Θρίλερ στη Σουηδία: Αυτό το υποβρύχιο σε ποιον ανήκει;

Θρίλερ στη Σουηδία: Αυτό το υποβρύχιο σε ποιον ανήκει;

Ολλανδικό το υποβρύχιο λέει η Ρωσία - Διαψεύδει η Ολλανδία - Το αρχηγείο του σουηδικού πολεμικού ναυτικού προειδοποίησε το κοινό να διατηρεί απόσταση ασφαλείας έξι ναυτικών μιλίων από τη ζώνη των επιχειρήσεων


Θρίλερ στη Σουηδία: Αυτό το υποβρύχιο σε ποιον ανήκει;
Σε συναγερμό παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας οι οποίες συνεχίζουν να "χτενίζουν" την περιοχή στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, καθώς ισχυρίζονται ότι διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ένα σκάφος έχει παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της χώρας "δείχνοντας" τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το αρχηγείο του σουηδικού πολεμικού ναυτικού προειδοποίησε το κοινό να διατηρεί απόσταση ασφαλείας έξι ναυτικών μιλίων από τη ζώνη των επιχειρήσεων.

Κι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Σουηδοί κοιτούν προς λάθος κατεύθυνση κι ότι θα πρέπει να στραφούν στην Ολλανδία, στη Χάγη το Βασιλικό Ναυτικό έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία.

Κλείσιμο
Από την πλευρά τους, οι Φινλανδοί ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετέχουν στις έρευνες των Σουηδών εκτός αν τους το ζητήσει η κυβέρνηση της Στοκχόλμης.

Τα σενάρια, που θέλουν το σκάφος να είναι ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, απέρριψε η Μόσχα, λέγοντας ότι πρόκειται για ολλανδικό υποβρύχιο, παρά τις διαψεύσεις της ολλανδικής κυβέρνησης.

Για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που υπέστη βλάβη έκαναν λόγο τα ΜΜΕ της Σουηδίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν, ανακοίνωσε την επέκταση της ζώνης των ερευνών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα. 

"Η στρατιωτική παρουσία των Ρώσων, αλλά και του ναυτικού του ΝΑΤΟ, έχει πρόσφατα ενισχυθεί σημαντικά στη Βαλτική. Παρότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις", είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. 

Την Κυριακή, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν ερασιτεχνική φωτογραφία του σκάφους, από τη νησιωτική περιοχή, 50 χλμ. ανατολικά της Στοκχόλμης. Η κυβέρνηση της Μόσχας αντιμετώπισε με ειρωνεία τους ισχυρισμούς της Σουηδίας. Σε δήλωσή του, Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, είπε χαρακτηριστικά: "Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στη θαλάσσια περιοχή, αλλά και για την εξοικονόμηση κεφαλαίων των Σουηδών φορολογουμένων, θα συμβούλευα τη Σουηδία να στραφεί στο ολλανδικό αρχηγείο στόλου για μία απάντηση". 

Η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου, υπό καθεστώς ανωνυμίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Χάγης, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας, Μέρνες Βίσερ, να δηλώνει: "Συμμετείχαμε σε κοινή ναυτική άσκηση με τη Σουηδία, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Το υποβρύχιο “Μπράουνβις” του ναυτικού μας ταξίδεψε την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας, απ’ όπου απέπλευσε σήμερα για τον ναύσταθμό του στη χώρα μας. Το ολλανδικό σκάφος δεν βρέθηκε στην περιοχή της Στοκχόλμης, ενώ η Ολλανδία δεν μετέχει στις επιχειρήσεις εντοπισμού του άγνωστου σκάφους".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης