Ο πανικός για τον Έμπολα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς

Ο πανικός για τον Έμπολα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς

Και η Ελλάδα θωρακίζει τα σύνορά της ενώ εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Σε κινητοποίηση ΠΟΥ και Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού - Ο Ομπάμα καλεί τις στρατιωτικές εφεδρείες στη μάχη κατά του Έμπολα - SOS από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Ο πανικός για τον Έμπολα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς
Και ενώ πλέον έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για την ταχύτατη εξάπλωση του Έμπολα, δεκαπέντε αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα θα λάβουν βοήθεια με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν συνιστά να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό «ύποπτων» κρουσμάτων.

Οι χώρες στις οποίες θα δώσει προτεραιότητα ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τις τέσσερις που συνορεύουν με την πληγείσα περιοχή, δηλαδή την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μαλί και τη Σενεγάλη. Στον κατάλογο έχουν προστεθεί άλλες 11 χώρες: το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Γκάμπια, η Γκάνα, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΛΔ του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και το Τόγκο.

Όλες αυτές οι χώρες επελέγησαν αφού ελήφθησαν υπόψη οι εμπορικοί δεσμοί τους με τις τρεις που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα- και η κατάσταση των συστημάτων υγείας τους, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη η αξιωματούχος του ΠΟΥ, η διευθύντρια της υπηρεσίας Επαγρύπνησης και Δράσης, Ιζαμπέλε Νούταλ.

Ο ΠΟΥ συνιστά ανεπιφύλακτα να ελέγχονται αυστηρά οι επιβάτες κατά την αναχώρησή τους από τις τρεις πληγείσες χώρες. Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής κατά την αναχώρηση των επιβατών, όμως διαφώνησαν για το αν είναι ανάγκη να ελέγχονται και κατά την άφιξή τους στις χώρες προορισμού.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και της Τσεχίας, θα ελέγχει τους επιβάτες των αεροπλάνων που φτάνουν από την πληγείσα περιοχή. Όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ «δεν διακρίνουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων ελέγχων», είπε η υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση αυτή.
Κλείσιμο

Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ επανέλαβε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα να αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει αφού «ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και η πλειοψηφία των χωρών-μελών μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στις άλλες χώρες-μέλη».

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πάντως να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Μποργκ, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν για παράδειγμα σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο ώστε όλες οι χώρες να συγκεντρώνουν τις ίδιες πληροφορίες από τους επιβάτες που θα φτάνουν από τις πληγείσες χώρες.

Τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής εξαιτίας του ιού, στο χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Βορίδης: Πρόσληψη 30 υγειονομικών προληπτικά για τον Έμπολα

Η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών θα είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει η Ελλάδα για να θωρακίσει την επικράτεια κατά του Έμπολα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την ολοκλήρωση της Συντονιστικής Συνάντησης των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων ενώ ζήτησε και οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.  

Αντίθετα μέχρι στιγμής δεν προκρίνεται για την Ελλάδα η λύση της τοποθέτησης θερμικών καμερών στα αεροδρόμια, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, αν και ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν θέσει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο.

Άλλα κράτη-μέλη τάχθηκαν, τέλος, υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Εφέδρους στη μάχη κατά του Έμπολα «ρίχνει» ο Ομπάμα

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την Παρασκευή τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι ένας -προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Πιθανώς η ενεργοποίηση των Aμερικανών εφέδρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες μηχανικού και ειδικούς της επικοινωνίας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιοι θα κληθούν.

SOS εκπέμπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπέμπει σήμα κινδύνου, στον αγώνα κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η οργάνωση έχει φτάσει στα όριά της και επείγει η ενίσχυση και άλλων οργανισμών στις προσπάθειες αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού.

Η οργάνωση που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία με 600 κλίνες στη διάθεσή της και προσωπικό που από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί από 650 στους 3.000 εργαζόμενους, ζητά απεγνωσμένα βοήθεια.

«Έχουμε φτάσει ταβάνι», λέει ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπρις ντε λε Βιν, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της επιδημίας.

Όπως τονίζει ο ντε λε Βιν, η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ότι σχεδιάζει την ενίσχυση της οργάνωσης, αλλά «ακόμα δεν έχουμε δει αποτελέσματα» και προσθέτει πως ενώ η ταχύτητα για την ενίσχυση είναι χαμηλή, εκείνη της εξάπλωσης του ιού είναι εξαιρετικά γρήγορη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης