Μαφιόζοι και φασίστες οι τζιχαντιστές, λέει ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα

Μαφιόζοι και φασίστες οι τζιχαντιστές, λέει ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα

«Το Ισλαμικό κράτος αντιπροσωπεύει την πιο άσχημη εκδοχή του φασισμού», τόνισε ο Ιρακινός πρέσβης κ. Μπουρχάν Τζαφ σε ομιλία του

Μαφιόζοι και φασίστες οι τζιχαντιστές, λέει ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα
Τη στιγμή που οι τζιχαντιστές σκορπούν τον τρόμο και το θάνατο, διαπράττοντας αποτρόπαια εγκλήματα και σκηνοθετώντας μία προπαγάνδα χολιγουντιανών προτύπων με ταινίες μικρού μήκους και απειλητικές αναρτήσεις στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για λόγους εντυπωσιασμού μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Ελλάδα, κ. Μπουρχάν Τζαφ, πραγματοποίησε ομιλία στο Deere College της Αθήνας σχετικά με το φαινόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Όπως εξήγησε ενώπιον σπουδαστών του κολλεγίου ο κ. Τζαφ, η δημοκρατία του Ιράκμ απειλείται από την απληστία και την αγριότητα των λεγόμενων μελών του Ισλαμικού Κράτους, που είναι μία ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα και υποστηρίζεται από ένοπλες ομάδες που επιθυμούν να καταστρέψουν τη νεοσυσταθείσα ιρακινή δημοκρατία ώστε να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, να κερδίσουν έδαφος για αυτό που χαρακτηρίζουν χαλιφάτο και τελικά να αποκτήσουν περισσότερο πλούτο ώστε να σκορπίσουν τον τρόμο ακόμα παραπέρα.

Ο Ιρακινός πρέσβης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην 10η Ιουνίου όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, αλλά και εστίασε στην κατάληψη του Τικρίτ, λίγες ημέρες αργότερα.
Έκτοτε, όπως είπε, σημειώθηκαν πολλές αγριότητες με πολλές απώλειες ανάμεσα σε μαθητές, νέους, στρατιώτες, ενώ πολλές γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, τεμένη καταστράφηκαν, πάνω από δέκα ιμάμηδες εκτελέστηκαν, πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του πρέσβη του Ιράκ δε θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα της μειονότητας των Γιαζιντίτων στο βόρειο Ιράκ, καθώς χιλιάδες μέλη της εγκατέλειψαν την περιοχή και κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στον ηρωισμό του ιρακινού στρατού και των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά που εμπόδισαν την προέλαση των τζιχαντιστών προς τη Βαγδάτη, ενώ σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης και άλλες κουρδικές και χριστιανικές πόλεις. 



Επισήμανε, βέβαια, πως αυτό που παραμένει κρίσιμο είναι να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στο Ιράκ, τη στιγμή που βρίσκεται υπό απειλή.

«Πρέπει να συνεργαστούμε καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είμαι αισιόδοξος ότι το Ιράκ θα πατήσει και πάλι γερά στα πόδια του. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις τέτοιου βεληνεκούς», δήλωσε ο κ. Τζαφ.
Όσο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων του ΙΚ, ο Ιρακινός πρέσβης έκανε λόγο για καλά μελετημένη στρατηγική τρομοκρατών που διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα της θρησκείας.
Την ίδια ώρα, ξέρουν να χειρίζονται όπλα, αλλά και τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης σε τέτοιο βαθμό ώστε να περνούν το μήνυμά τους και να σοκάρουν με τα βίντεο που γυρίζουν ώστε να τρομοκρατούν τους πολίτες.

«Αρνούνται να διαπραγματευτούν. Σε σκοτώνουν γιατί δεν είσαι καλός Μουσουλμάνος. Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς έναν καλό Μουσουλμάνο;», διερωτήθηκε ο κ. Τζαφ, ο οποίος εξήγησε πως το ΙΚ δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και από το πουθενά, αλλά ήταν ενεργό εδώ και καιρό.

Όπως είπε, αποτελεί παρακλάδι του συριακού Μετώπου Αλ Νούσρα που εδρεύει στη Ράκκα της Συρίας και κατέλαβε πολλές εγκαταστάσεις πετρελαίου, ενώ μοιάζει να έχει κερδίσει το μυαλό και την καρδιά των πολιτών και προσελκύει νέους μαχητές, όχι απαραιτήτως Άραβες.
Στο ίδιο μοτίβο και το ΙΚ δέχεται νέους που νιώθουν παραγκωνισμένοι από τις τοπικές κυβερνήσεις, ενώ οργανώνεται για να πολεμήσει τους άνδρες του ιρακινού στρατού, ο οποίος κατέρρευσε, όπως είπε, όχι επειδή οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τα όπλα, αλλά γιατί ο λαός δεν αντιλαμβανόταν τον στρατό έτσι όπως θα έπρεπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αγριότητα των πράξεων της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται να χειρίζονται εξελιγμένα όπλα.
«Το ΙΚ είναι τόσο σκληροπυρηνικό που ακόμα κι η Αλ Κάιντα το αποκήρυξε. Κατά τη γνώμη μου το ΙΚ είναι οι νέοι φασίστες της Μέσης Ανατολής. Το ΙΚ ενεργεί με έναν τρόπο μαφιόζικο, λειτουργεί σαν επιχείρηση και διατηρεί “φιλανθρωπικά ιδρύματα” που αναζητούν για πλούσιους δωρητές. Το ΙΚ αντιπροσωπεύει την πιο άσχημη εκδοχή του φασισμού», τόνισε ο Ιρακινός πρέσβης.

Επισήμανε, μάλιστα, πως οι πράξεις του Ισλαμικού Κράτους δεν αφορούν σε θρησκευτικές διαφορές, αλλά αντιπροσωπεύουν την απληστία μίας τρομοκρατικής οργάνωσης φανατικών που επιχειρεί να επιβάλλει τη θέλησή της, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας και να παρασύρει τη χώρα στο παρελθόν.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, η εκστρατεία των τζιχαντιστών εστιάζει στην κατάρρευση της αλληλεγγύης του ιρακινού κράτους και επικεντρώνεται στους ιρακινούς πολίτες, τους Κούρδους και όλες τις θρησκείες.

«Το ΙΚ δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά πρόκειται για παγκόσμια απειλή. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το αντιλήφθηκαν αυτό. Άλλες χώρες χρειάζεται να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση γιατί πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που έχουν βρεθεί στο πλευρό των μαχητών του ΙΚ ενδέχεται κάποια ημέρα να επιστρέψουν στις χώρες τους, φέρνοντας μαζί τους τη γνώση που έχουν αποκομίσει κατά τη διάρκεια του αγώνα τους», δήλωσε ο κ. Τζαφ.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ιράκ είναι γενοκτονία. Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Οι Χριστιανοί οι Γιαζιντίτες έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους», τόνισε ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα.

Επισήμανε, πάντως, πως το Ιράκ έχει ανάγκη από επενδύσεις, ότι η χώρα παραμένει ανοιχτή και θα χρειαστεί περισσότερες επενδύσεις στα ερχόμενα χρόνια. Παρά την κρίση με το ΙΚ και την αστάθεια που επικράτησε, η οικονομία της χώρας συνεχίζει θετικά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν στον κανονικό ρυθμό τους, ενώ επισήμανε πως οι ελληνικές εταιρίες στο Ιράκ εξακολουθούν να λειτουργούν. Πρόσθεσε, δε, πως έχει σημειωθεί και αύξηση αιτημάτων για επενδύσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ιράκ.

Ο κ. Τζαφ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο μέλλον η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙΚ, το Ιράκ λειτουργεί.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ δήλωσε: «Βέβαια, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, οι οποίες χρειάζονται χειρισμό σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κανείς δε θέλει να δει το Ιράκ να διαλύεται. Πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος για μία κοινή λύση που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση όλων των πλευρών στην ιρακινή κοινωνία. Πιστεύω ότι ένα λαμπρό μέλλον στέκει μπροστά μας για το Ιράκ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης