Μήνυμα στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία: Δεν είστε μόνοι, οι συμπατριώτες σας στηρίζουν

Μήνυμα στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία: Δεν είστε μόνοι, οι συμπατριώτες σας στηρίζουν

Από την αρχή της εβδομάδας, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει πως οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν περικυκλώσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, και πως μπορεί να συλλάβουν αιχμαλώτους τους Τούρκους στρατιώτες που εξασφαλίζουν την επίβλεψη του μνημείου

Μήνυμα στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία: Δεν είστε μόνοι, οι συμπατριώτες σας στηρίζουν
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα ασυνήθιστο μήνυμα υποστήριξης προς τους στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για την προστασία ενός μικρού τουρκικού θυλάκου στη Συρία, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι οι τζιχαντιστές απειλούν την τοποθεσία.

«Επιτελείτε με επιτυχία την αποστολή που σας ανατέθηκε σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δηλώνει ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ προς τους περίπου τριάντα στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, στο κείμενο αυτό το οποίο δημοσιοποιήθηκε την παραμονή της αργίας του Αΐντ.

«Μη λησμονείτε πως δεν είστε μόνοι. Μην λησμονείτε πως σας στηρίζουν τα 76 εκατομμύρια των συμπατριωτών σας», πρόσθεσε ο στρατηγός Οζέλ.

«Τα μάτια μας, τα αυτιά μας και οι καρδιές μας θα είναι για πάντα μαζί σας. Να είστε βέβαιοι πως οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι στο πλευρό σας μόλις το ζητήσετε», συνέχισε.

Από την αρχή της εβδομάδας, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει πως οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν περικυκλώσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, και πως μπορεί να συλλάβουν αιχμαλώτους τους Τούρκους στρατιώτες που εξασφαλίζουν την επίβλεψη του μνημείου.
Κλείσιμο

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο παραδέχθηκε την Τρίτη, μέσω του εκπροσώπου της Μπουλέντ Αρίντς, ότι οι τζιχαντιστές μαχητές βρίσκονταν «πολύ κοντά στον τάφο».

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «ψευδείς πληροφορίες», αλλά διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα απαντήσει με «σαφή» τρόπο σε περίπτωση επίθεσης στην τοποθεσία.

Το μνημείο αυτό, το οποίο φιλοξενεί τα λείψανα του παππού του Οσμάν του 1ου, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί τμήμα το τουρκικού εδάφους βάσει μιας συνθήκης που υπογράφηκε το 1921 με τη Γαλλία, καθώς η σημερινή Συρία βρισκόταν τότε υπό γαλλική εντολή.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος είχε ήδη απειλήσει να επιτεθεί στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ. Η Τουρκία είχε τότε απειλήσει το τζιχαντιστικό κίνημα με αντίποινα.

Αφού αρχικά είχε αρνηθεί ρητά, η Τουρκία μοιάζει πλέον έτοιμη να συμμετάσχει στο στρατιωτικό συνασπισμό που σχηματίζεται από τις ΗΠΑ εναντίον των ριζοσπαστών σουνιτών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που κατηγορούνται για πολλές ωμότητες στο Ιράκ και τη Συρία.

Το τουρκικό κοινοβούλιο συζητάει σήμερα ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα επιτρέψει την πραγματοποίηση στρατιωτικών ενεργειών στη Συρία και το Ιράκ. Η Άγκυρα δεν έχει πάντως διευκρινίσει ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει η συμμετοχή της στο συνασπισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης