Πανικός με τον Έμπολα - Στο Ντάλας οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο

Πανικός με τον Έμπολα - Στο Ντάλας οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο

Στις ΗΠΑ, οι αρχές ερευνούν 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά - Στη Σιέρα Λεόνε  οι αρχές καταγράφουν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ώρα

Πανικός με τον Έμπολα - Στο Ντάλας οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο
Σε κατάσταση επιφυλακής είναι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενώ, στο Ντάλας του Τέξας όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην χώρα, επικρατεί πανικός μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της αμερικανικής πολιτείας ότι ο ασθενής με καταγωγή από τη Λιβερία, ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον με 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά. Πολλοί από τους γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία τους αν και μέχρι τώρα, κανένα από τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. 

Ο ασθενής, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, είναι ο Thomas Eric Duncan,ο οποίος ενώ είχε εκδηλώσει τη νόσο, ήρθε σε επαφή τουλάχιστον με 18 άτομα, ανάμεσά τους και μαθητές που φοιτούν σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία. 

Την αγωνία των γονέων ενισχύουν οι δηλώσεις πρώην αξιωματούχου του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων ότι, οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται,ωστόσο,θα είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.
 
Κλείσιμο
Στο μεταξύ, ειδικοί εξηγούν στην εφημερίδα "Wall Street Journal" ότι, ακόμα κι αν κάποιος καθίσει στο αεροπλάνο δίπλα σε ασθενή,δεν θα κολλήσει εύκολα τον ιό. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, η οργάνωση "Save The Children" ανακοίνωσε ότι, στη Σιέρα Λεόνε, μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τον ιό, οι αρχές καταγράφουν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ώρα.   

Ο διοικητής του νοσοκομείου του Ντάλας όπου νοσηλεύεται ο πρώτος επιβεβαιωμένος φορέας του Έμπολα ανακοίνωσε χτες το το βράδυ ότι είναι πιθανό να υπάρχει και δεύτερο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για ένα άτομο το οποίο ήρθε σε επαφή με τον φορέα του ιού και φέρεται να ανήκει στο κοντινό του περιβάλλον. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη "WSJ", οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης εξετάζουν κι άλλο ύποπτο κρούσμα. Το εν λόγω άτομο έχει τεθεί σε καραντίνα για λόγους ασφαλείας στη Χονολουλού. 

Στο Ντάλας όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ - αλλά και το πρώτο πέραν της Δυτικής Αφρικής-  οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό αν και οι γονείς είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι. Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ασθενής.

"Αυτή τη στιγμή οι αρχές ερευνούν 18 άτομα, ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί",σύμφωνα με τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του Ντάλας,Ζάκαρι Ρόμσον. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πέντε μαθητές από τέσσερα διαφορετικά σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια. 

Οι ειδικοί, πάντως,επισημαίνουν ότι ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τον αέρα παρά μόνο αν κανείς έρθει σε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως αίμα σάλιο, ούρα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης