Κάρατζιτς: Αναλαμβάνω μόνο την ηθική ευθύνη...

Κάρατζιτς: Αναλαμβάνω μόνο την ηθική ευθύνη...

Κατηγορείται για τη σφαγή περίπου 8.000 άοπλων αγοριών και ανδρών στη Σρεμπρένιτσα το 1995

Κάρατζιτς: Αναλαμβάνω μόνο την ηθική ευθύνη...
Την «ηθική ευθύνη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σερβοβόσνιοι κατά τον εμφύλιο της Βοσνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε σήμερα ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ολοκληρώνοντας την υπεράσπισή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αρνήθηκε ωστόσο, πως διέταξε την εκτέλεση αμάχων.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα, συνελήφθη το 2008 μετά από 13 χρόνια ως φυγόδικος.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον 69χρονο Κάρατζιτς με τον κατηγορούμενο να απαντά πως το Δικαστήριο δεν έχει ίχνος στοιχείων σε βάρος του.

Κλείσιμο
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για τη σφαγή περίπου οκτώ χιλιάδων άοπλων αγοριών και ανδρών στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Για την εισαγγελία, ο Κάρατζιτς, μαζί με τον Σερβοβόσνιο στρατηγό, Ράτκο Μλάντις και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέπραξαν εθνοκάθαρση σε περιοχές της Βοσνίας, μετά τη διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου στις τελικές αγορεύσεις τους είχαν επισημάνει ότι, πως ο κατηγορούμενος ήταν «κινητήρια δύναμη» και βρισκόταν σταθερά επικεφαλής μιας γενοκτονίας για την «κάθαρση» της Βοσνίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης