Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ: Ο «δράκουλας» και ο 17χρονος ήρωας

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ: Ο «δράκουλας» και ο 17χρονος ήρωας

Οι φοιτητές και τα μέλη του κινήματος «Ocuupy Central» παραμένουν ανυποχώρητοι στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του κυβερνήτη της πόλης

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ: Ο «δράκουλας» και ο 17χρονος ήρωας
Τα πόδια έχουν στυλώσει οι διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ στέλνοντας τελεσίγραφο στις αρχές ότι, μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν ικανοποιήσει το αίτημά τους για εκλογική αυτονομία.



Οι φοιτητές και τα μέλη του κινήματος «Ocuupy Central» που αποτελούν την «ψυχή» των κινητοποιήσεων, παραμένουν ανυποχώρητοι στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του κυβερνήτη της πόλης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να «σταματήσουν αμέσως» οι κινητοποιήσεις γιατί θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αφού ούτε καν τα ασθενοφόρα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.

Κλείσιμο


Οπως επισημαίνει το Reuters, o Λιουνγκ θεωρείται ο πιο μισητός άνθρωπος αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ και μάλιστα στους δρόμους έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες που τον απεικονίζουν ως «δράκουλα».



Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, ένας 17χρονος ο οποίος δεν έχει δίπλωμα οδήγησης (λόγω του νεαρού της ηλικίας του), αναδεικνύεται ως ο «ήρωας» των διαδηλώσεων, καθώς είναι αυτός που καθοδηγεί τη λαοθάλασσα των νεαρών διαδηλωτών.





Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για τον διοπτροφόρο Τζόσουα Γονγκ, έναν αδύνατο φοιτητή, το διαμέρισμα του οποίου «χτένισαν» πρόσφατα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ. Οπως ο ίδιος αναφέρει, οι αρχές της χώρας κατάσχεσαν τον υπολογιστή και το τηλέφωνό του. Ο Γονγκ θεωρείται γνωστός και μη εξαιρετέος πολιτικός ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ ενώ, για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας θεωρείται «εξτρεμιστής». Πιστεύει πως, αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα του είναι το ίδιο σημαντικό με την φοιτητική εξέγερση στην Τιεν αν μεν, πριν από 25 χρόνια.



Το έργο του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ θεωρείται αποτυχημένο στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και καλείται να υποβάλει νέο σχέδιο στο Πεκίνο, το οποίο να ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού του Χονγκ Κονγκ για δημοκρατία. Εάν η κυβέρνηση του Λιουνγκ δεν ανταποκριθεί στο αίτημα των διαδηλωτών, το κίνημα «Occypy Central» δεσμεύεται να κλιμακώσει τη δράση του. «Πατέρας» του κινήματος θεωρείται ο καθηγητής Δικαίου, Μπένι τάι Γιου Τιγκ.



Ποια είναι η «σπίθα» της εξέγερσης στο Χονγκ Κονγκ


Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια.Οι εκλογές για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ είναι προγραμματισμένες για το 2017 και για πρώτη φορά θα ψηφίσουν για την εκλογή του όλοι οι ενήλικοι πολίτες.Αυτό ό,μως που εξόργισε τους πολίτες είναι ότι, τον Αύγουστο, η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού της Κίνας απέρριψε κάθε σκέψη για νέα μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνον όσοι θα εγκριθούν από το Πεκίνο.



Οι τέσσερις προηγούμενοι κυβερνήτες – μετά το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην πρώην αποικία, το 1997 – εκλέγονταν από μία επιτροπή 1.200 μελών, πολλά εκ των οποίων είχαν ισχυρούς δεσμούς με την κεντρική κινεζική εξουσία. Η επιτροπή είχε διευρυνθεί με το πέρασμα των χρόνων, με την αρχική της σύνθεση, το 1996, να περιλαμβάνει 400 άτομα.Αν και η Κίνα επαίρεται για την απόφασή της για γενικές εκλογές το 2017 στο Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι, καθώς θεωρούν ότι το σύστημα αποκλείει κάθε πολιτικό ο οποίος έχει στρατηγικές διαφωνίες με την κυβέρνηση του Πεκίνου.Το φιλο-δημοκρατικό κίνημα Occupy Central σημείωνε σε δήλωσή του: «Παγκοσμίως η πραγματική δημοκρατία περιλαμβάνει τόσο το ανεμπόδιστο δικαίωμα του εκλέγειν όσο και εκείνο του εκλέγεσθαι. Η απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής απαγορεύει ουσιαστικά στους ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις να εκλεγούν, επιβάλλοντας αναιτιολόγητους περιορισμούς και οδηγώντας σε μια "πολιτική των εκλεκτών"».

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης