Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ στον Εντουαρντ Σνόουντεν

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ στον Εντουαρντ Σνόουντεν

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε στην επιτροπή να χρησιμοποιήσει αίθουσα εντός του κτιρίου για να ανακοινώσει τα βραβεία

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ στον Εντουαρντ Σνόουντεν
Εστω κι από μακριά, ο Εντουαρντ Σνόουντεν ενημερώθηκε ότι είναι ένας από τους νικητές των εναλλακτικών βραβείων Νόμπελ χάρη στις αποκαλύψεις του για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Τα εναλλακτικά Νόμπελ απονέμονται στη Σουηδία και η απόφαση να τιμηθεί ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ προκαλεί διπλωματικό πονοκέφαλο στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο μάλιστα απαγόρευσε στην κριτική επιτροπή του βραβείου να χρησιμοποιήσει αίθουσα εντός του κτιρίου για να ανακοινώσει τα βραβεία, την οποία είχε αρχικώς προσφέρει γι' αυτό τον σκοπό. Ο Σνόουντεν μοιράστηκε το τιμητικό μέρος του βραβείου με τον Άλαν Ράσμπριτζερ, αρχισυντάκτη της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οποία δημοσίευσε σειρά από άρθρα για τις παρακολουθήσεις βασισμένα σε έγγραφα που διέρρευσαν χάρη στον Σνόουντεν.

Το χρηματικό μέρος του βραβείου (1,5 εκατ. κορώνες - 163.000 ευρώ) το μοιράστηκαν η Πακιστανή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άσμα Τζαχανγκίρ, ο Μπάζιλ Φερνάντο από την ασιατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Αμερικανός οικολόγος Μπιλ Μακίμπεν.

Κλείσιμο
Η φετινή απονομή θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ωστόσο αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν θα μπορέσει να παραστεί ο Σνόουντεν ο οποίος έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία. Πάντως, το ίδρυμα που απονέμει τα εναλλακτικά Νόμπελ θα προσφερθεί να πληρώσει τα νομικά έξοδα του Σνόουντεν.

Τα εναλλακτικά βραβεία Νόμπελ ανακοινώνονται λίγο πριν τα κανονικά που φέτος θα ξεκινήσουν στις 6 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης