Τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι προσχώρησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ

Τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι προσχώρησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ

Προέρχονται στην πλειονότητά τους από Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία - Σε μικρότερο ποσοστό κατάγονται από Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Αυστρία

Τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι προσχώρησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ
Σε περίπου 3.000 ανήλθε ο αριθμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν, όπως δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ, ο οποίος τον Ιούλιο είχε κάνει λόγο για περίπου 2.000 Ευρωπαίους τζιχαντιστές.

Ο ίδιος θεώρησε «πιθανόν» αυτή η αύξηση να οφείλεται στην επέλαση στο μέτωπο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τη διακήρυξη ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές που έχει καταλάβει.

«Η ροή δεν έχει διακοπεί και είναι πιθανόν ότι η διακήρυξη του χαλιφάτου να έχει έναν κάποιο αντίκτυπο» επισήμανε ο Κερσόβ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο
«Η εκτίμησή μου είναι ότι τους υπολογίζουμε γύρω στους 3.000» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι μαχητές αυτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, όμως «ένας μικρός αριθμός» προέρχεται επίσης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιπλέον από την Αυστρία.

Το 20 με 30% αυτών των Ευρωπαίων υπηκόων ή πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, εξέφρασε την εκτίμηση.

Ορισμένοι εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή, άλλοι υποφέρουν από μετατραυματικό άγχος την ώρα που ένα μέρος εξ αυτών που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί συνιστά μια απειλή.

Σύμφωνα με τον Κερσόβ «η πρόκληση για κάθε Κράτος μέλος είναι να αξιολογήσει καθέναν εξ αυτών, να αξιολογήσει το βαθμό επικινδυνότητάς τους και να απαντήσει μια τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης