Μέρκελ προς Βαλς: Εντυπωσιακές οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις

Μέρκελ προς Βαλς: Εντυπωσιακές οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις

Παρά το ότι το Παρίσι έχει σημειώσει καθυστερήσεις στα δημοσιονομικά, η Γερμανίδα καγκελάριος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή

Μέρκελ προς Βαλς: Εντυπωσιακές οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις
Mε στρατιωτικές τιμές έγινε τη Δευτέρα δεκτός από την Άνγκελα Μέρκελ ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο για να διαβεβαιώσει την γερμανική κυβέρνηση ότι το Παρίσι κάνει ότι μπορεί για να μειώσει το έλλειμμα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα παραμείνει σήμερα και αύριο στο γερμανικό έδαφος, ζητώντας πίστωση χρόνου από την κυβέρνηση του Βερολίνου για τη μείωση του ελλείμματος. Στόχος του Βαλς είναι να εξηγήσει στη Μέρκελ ότι, η μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ θα αναβληθεί για το 2017.

Παρά το γεγονός ότι το Παρίσι έχει σημειώσει καθυστερήσεις στα δημοσιονομικά, η Γερμανίδα καγκελάριος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή επισημαίνοντας ότι, οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις του Παρισιού, είναι εντυπωσιακές.
Κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού είναι η πρώτη μετά τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσε η Εθνοσυνέλευση (δεύτερη μέσα σε έξι μήνες) με φόντο το κλίμα πολιτικής κρίσης στο Παρίσι.

Αύριο ο Βαλς αναμένεται να συναντήσει στο Αμβούργο τον Ζίγκμαρ Γκάμπιερ, επικεφαλής των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με τη γαλλική «Liberation», σκοπός του Βαλς είναι να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι η οικονομική πολιτική του Παρισιού διέπεται από σταθερότητα και να δώσει το μήνυμα, όπως είπε και ο ίδιος το Σάββατο, ότι χρειάζεται «επαναπροσανατολισμός στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».

Πάντως, η γαλλική «καθυστέρηση» στα δημοσιονομικά έχει προκαλέσει συστάσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός στοχεύει στη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την αναβολή των στόχων δημοσιονομικής εξισορρόπησης, αναφέρει η «Le Monde» κι αν κρίνουμε από το καλωσόρισμα που του επιφύλαξε η Μέρκελ, τα έχει ήδη καταφέρει.

Οι τίτλοι των γαλλικών ΜΜΕ είναι ενδεικτικοί: Η «Le Monde» μιλά για «μία λεπτή επίσκεψη στο Βερολίνο», η «Le Figaro» γράφει ότι ο Βαλς «θέλει να πείσει την Μέρκελ πως τα θεμέλια των μεταρρυθμίσεών του είναι γερά», ενώ, η «Liberation» παρουσιάζει απόψεις Γάλλων σοσιαλιστών για το «τι πρέπει να πει ο Βαλς στην Μέρκελ».

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε δηλώσει πως «δεν γίνεται να μας ζητείται να κάνουμε σε πέντε χρόνια αυτό που η Γερμανία κατάφερε σε δέκα χρόνια ευνοϊκότερου οικονομικού κλίματος».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης