Τζον Κέρι: Aνησυχία του για τη χρήση χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία

Τζον Κέρι: Aνησυχία του για τη χρήση χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία

Η δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθε λίγο μετά αφότου το συριακό καθεστώς επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα που διέθετε έχουν απομακρυνθεί όλα και ότι η Συρία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα 

Τζον Κέρι: Aνησυχία του για τη χρήση χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε χθες Κυριακή τη «βαθιά ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αναφορές που υπάρχουν ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ρίχνει αέριο χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία.

Ο Κέρι επικαλέστηκε έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα «με σχεδόν βεβαιότητα» ότι αέριο χλωρίου χρησιμοποιείται συστηματικά και κατ 'επανάληψη ως όπλο στη βόρεια Συρία. Η δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθε λίγο μετά αφότου το συριακό καθεστώς επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα που διέθετε έχουν απομακρυνθεί όλα και ότι η Συρία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα .

Ο Κέρι πάντως ανέφερε ότι η έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που διερεύνησε τους ισχυρισμούς για τις επιθέσεις επικαλείται μάρτυρες οι οποίοι αναφέρουν τη χρήση ελικοπτέρων. Αλλά οι αντάρτες δεν διαθέτουν ( ελικόπτερα) και ως εκ τούτου «είναι ένοχο, το συριακό καθεστώς» αναφέρεται στην δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, οι νέες επιθέσεις με χημικά όπλα σημειώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες από τη Συρία. «Τα ευρήματα αυτά, πέρα από τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των εκθέσεων του καθεστώτος της Συρίας προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, αναφέρουν νέες χημικές επιθέσεις εναντίον του συριακού λαού», δήλωσε ο Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρέτισε την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, του πλοίου Cape Ray, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή χημικών όπλων που απομακρύνθηκαν από τη Συρία. Χάρη στη δουλειά τους, «600 τόνοι χημικών όπλων εξουδετερώθηκαν», ανέφερε με ικανοποίηση ο Τζον Κέρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης