Νέα Ζηλανδία: Επανεκλογή του πρωθυπουργού Τζον Κέι

Νέα Ζηλανδία: Επανεκλογή του πρωθυπουργού Τζον Κέι

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο Κέι επανεκλέγεται με 49%, ενώ ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 24% και οι Πράσινοι με 10%

Νέα Ζηλανδία: Επανεκλογή του πρωθυπουργού Τζον Κέι
Έπειτα από τη διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών στη Νέα Ζηλανδία, όπου περίπου 3,3 εκατ. Πολιτών κλήθηκαν να εκλέξουν 120 εκπροσώπους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Εθνικό Κόμμα του Τζον Κέι φαίνεται πως καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο πρωθυπουργός Τζον Κέιν επανεκλέγεται για τρίτη φορά, με το Εργατικό Κόμμα να συγκεντρώνει 24% και τους Πράσινους να αγγίζουν το 10%.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Κέι αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το κυβερνών Εθνικό Κόμμα έπειτα από καταγγελίες για «βρώμικα πολιτικά παιχνίδια» και «σχέδια μαζικής παρακολούθησης», έπειτα από τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, πως οποιαδήποτε δήλωση πως στη Νέα Ζηλανδία δεν γίνεται η μαζική παρακολούθηση, ή πως δεν υποκλέπτεται η επικοινωνία στο διαδίκτυο και πως ο κόσμος δεν παρακολουθείται, είναι κατηγορηματικά ψευδείς. «Εάν ζείτε στη Νέα Ζηλανδία, σας παρακολουθούν», είχε επισημάνει ο Σνόουντεν.

«Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν 60 έδρες στο Εθνικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση, και με εταίρους του συνασπισμού θα έχει ότι χρειάζεται», δήλωσε ο πολιτικός συντάκτης του δικτύου TVNZ Κόριν Νταν.

Δημοσκοπήσεις έδειχναν το Εθνικό Κόμμα, που είναι στην εξουσία από το 2008, ως το μεγαλύτερο κόμμα με την υποστήριξη περίπου του 46% των ψηφοφόρων και το μεγαλύτερο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα να απέχει μακράν, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25%.
Κλείσιμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης