Κέρι: Πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές

Κέρι: Πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε πως πρέπει να κλείσουν οι δίοδοι των εξτρεμιστών στα εδάφη όπου κυριαρχούν οι εξτρεμιστές - Αρνήθηκε πως οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι πουλήθηκαν σε… σκλαβοπάζαρο

Κέρι: Πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές
 

Τη στιγμή που ο αμερικανικός και ο γαλλικός στρατός έχει ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε πως ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εξτρεμιστές είναι να κλείσουν τα σύνορα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya ο Κέρι τόνισε πως τα σύνορα που οδηγούν σε εδάφη, τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη τζιχαντιστών πρέπει να κλείσουν ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία του ΙΚ.

«Πρέπει να κλείσουν τα σύνορα. Υπάρχουν εγγυήσεις για να βοηθήσουμε ξένους μαχητές, να τους ενισχύσουμε οικονομικά, να υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι, να εκπαιδευτούν και ακόμα να υπάρξει άμεση στρατιωτική δράση», πρόσθεσε ο Κέρι.

Κλείσιμο

Μάλιστα, εξήρε το έργο των Κούρδων Πεσμεργκά στον αγώνα τους κατά των εξτρεμιστών.

«Η Βαγδάτη και άλλοι μέσα στο Ιράκ θα έπρεπε να ευχαριστήσουν τους Πεσμεργκά που ήταν απαραίτητοι στη μάχη για την ανάκτηση του φράγματος στη Μοσούλη και στον αγώνα τους ώστε να αποτρέψουν τους άνδρες του ΙΚ να φτάσουν στο Ιρμπίλ», πρόσθεσε ο Κέρι.

Νωρίτερα, ο υπουργός δήλωσε πως οι εξτρεμιστές μπορεί να μετρούν την επιτυχία τους από την καταστροφή, αλλά «εμείς μετρούμε την επιτυχία από αυτά που χτίζουμε».

Όσο για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, ο Κέρι είπε πως είτε πρόκειται για το ΙΚ, είτε για τη Μπόκο Χαράμ, την αλ Σαμπάμ, «η ιδεολογία τους δεν συμπεριλαμβάνει το σχέδιο για τη δομή ενός έθνους».

Σχετικά με τη στρατολόγηση νέων μελών, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως είναι γνωστός ο τρόπος των εξτρεμιστών με τον οποίο προσεγγίζουν και αποπλανούν νέους ώστε να τους καθοδηγήσουν στο αδιέξοδο.

Ο Κέρι, όμως, αναφέρθηκε και στο θάνατο των Τζέιμς Φόλεί και Στίβεν Σότλοφ και θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στις φήμες που θέλουν τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, που φέρονται να διατηρούν επαφές με δυτικές δυνάμεις, να τους πούλησαν στους τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Πρόκειται για μία παραπληροφόρηση του Ισλαμικού Κράτους. Δε συνέβη ποτέ. Το διέρρευσαν οι ίδιοι οι εξτρεμιστές», τόνισε ο Κέρι, παρότι εκπρόσωπος της οικογένειας του Σότλοφ δήλωσε πως λέγεται ότι οι αντάρτες πούλησαν τον άτυχο άνδρα έναντι 25.000-50.000 δολαρίων.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης