Οπλικά συστήματα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Ποροσένκο

Οπλικά συστήματα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Αμερική να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό - Δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους αυτονομιστές - Ζήτησε από τις ΗΠΑ να δείξουν το δρόμο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

 

Οπλικά συστήματα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Ποροσένκο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως οι δημοκρατίες πρέπει να στηρίζουν η μία την άλλη, ενώ τόνισε πως όσες ημέρες έζησε ο λαός της Ουκρανίας τους περασμένους μήνες ήταν ημέρες ηρωισμού και θυσίας.

«Οι αξίες έρχονται πρώτα από όλα. Αυτή είναι η αλήθεια της Δύσης και το υπενθυμίζει στην Ουκρανία. Και τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας να υπενθυμίσει στη Δύση την αλήθεια», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Όσο για την κρίση στα σύνορα της χώρας δήλωσε πως όπως το Ισραήλ, έτσι κι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα εδάφη της.

Κλείσιμο

«Ο ουκρανικός στρατός είναι το μοναδικό πράγμα που παραμένει ανάμεσα στην πραγματικότητα μίας ειρηνικής συνύπαρξης και τον εφιάλτη», τόνισε ο Ποροσένκο και ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία πολιτική στήριξη, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να ενισχύσει το στρατό με οπλικά συστήματα.

«Η Ουκρανία θα παραμείνει στο πλευρό της Κριμαίας και των Τατάρων», επισήμανε και εξήγησε πως δε μιλάει για στρατιωτική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προσθέτοντας πως αυτό θα παραμείνει δίλημμα για πολλά χρόνια ακόμα.

«Καλώ την Αμερική να μας βοηθήσει να ορθώσουμε και πάλι το ανάστημά μας. Καλώ την Αμερική να μας δείξει το δρόμο», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στα σύνορα της Ουκρανίας, χαρακτήρισε το τραγικό περιστατικό «δράση τρομοκρατίας και βίας».

Διερωτήθηκε, μάλιστα, πόσοι ακόμα θάνατοι θα προκληθούν από τα όπλα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και τόνισε πως οι απώλειες πρέπει να πάψουν.

«Δε θα υπακούσουμε στον εισβολέα είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, αλλά εμείς είμαστε άνθρωποι ειρήνης και τείνουμε το χέρι στον εισβολέα. Η ειρήνη θα επιστρέψει στα σπίτια των Ουκρανών. Η ειρήνη θα επιτευχθεί αργά ή σύντομα και είμαι έτοιμος να παραχωρήσω νέα δικαιώματα στους αυτονομιστές και να συζητήσω μαζί τους», επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο ότι το μόνο που δε θα αποδεχθεί είναι ο διαμελισμός της χώρας.

«Είμαι σίγουρος ότι αν αυτός ο πόλεμος είναι για τα δικαιώματα κι όχι για γεωπολιτικά ζητήματα, τότε η λύση θα βρεθεί», πρόσθεσε και δέχθηκε τα θερμά χειροκροτήματα των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης