Εμπολα: Θεραπεία με μετάγγιση αίματος από Βρετανό που ανάρρωσε σε Αμερικανό

Εμπολα: Θεραπεία με μετάγγιση αίματος από Βρετανό που ανάρρωσε σε Αμερικανό

Ο Βρετανός νοσοκόμος William Pooley, ασθένησε από τον ιό του Έμπολα, όταν εργαζόταν στη Σιέρα Λεόνε - Ο νοσοκόμος έχει αναρρώσει και μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να γίνει θεραπεία με τα αντισώματά του σε Αμερικανό ασθενή

Εμπολα: Θεραπεία με μετάγγιση αίματος από Βρετανό που ανάρρωσε σε Αμερικανό
Ο William Pooley είναι ένας 29χρονος Βρετανός νοσοκόμος, που ασθένησε από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, όταν εργαζόταν στη Σιέρα Λεόνε. Ο άντρας μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για θεραπεία και έγινε καλά. Τώρα οι επιστήμονες στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια μετάγγιση αίματος από τον Βρετανό νοσοκόμο σε Αμερικανό ασθενή από Έμπολα, θα μπορούσε να είναι σωτήρια.

Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κανονίσει να εκδοθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα διαβατήριο για τον Βρετανό, αφού το δικό του το έκαψαν, όταν είχε ασθενήσει, για να μειωθούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η θεραπεία με αντισώματα από τον πρώην ασθενή, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φονικού ιού.

Στις ΗΠΑ, βρίσκονται δύο άτομα που έχουν ασθενήσει από Έμπολα, ένας γιατρός που εργαζόταν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό και ένας εθελοντής, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νεμπράσκα και δείχνει να αναρρώνει.

Κλείσιμο
Μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει από τον Έμπολα πέντε χιλιάδες άνθρωποι σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Σενεγάλη, Γουινέα και Νιγηρία, από τους οποίους οι μισοί έχουν πεθάνει.

Επειδή δεν υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένη θεραπεία για την ασθένεια οι επιστήμονες στον τομέα της Υγείας έχουν εστιάσει  στην απομόνωση των ασθενών και στον εντοπισμό όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό, για να μειώσουν την εξάπλωσή του. Επίσης, έχουν εκδοθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο «κόκκινο» όσο αφορά τον Έμπολα και συχνά ολόκληρες κοινότητες τίθενται σε καραντίνα, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε έχει ζητήσει από τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους για τρεις ημέρες, ενώ εθελοντές θα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να ενημερώνουν τους κατοίκους για την ασθένεια και τις επιπτώσεις της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι η ασθένεια έχει υποτιμηθεί και υπάρχουν πολλοί ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι τους και όχι στα νοσοκομεία.

Η μετάγγιση αίματος από ασθενείς με Έμπολα που έχουν αναρρώσει σε άλλους ασθενείς θεωρείται από τον ΠΟΥ ως μια θεραπεία που θα πρέπει να εφαρμόζεται, παρόλο που τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι «μικτά», αφού άλλοτε είχαν επιτυχή έκβαση ως προς την ανάρρωση των ασθενών και άλλοτε όχι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης