Ραχόι: Οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία Σκωτίας-Καταλονίας τορπιλίζουν την Ευρώπη

Ραχόι: Οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία Σκωτίας-Καταλονίας τορπιλίζουν την Ευρώπη

«Η Ευρώπη δεν έγινε για να κατακερματιστούν τα κράτη», υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ραχόι: Οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία Σκωτίας-Καταλονίας τορπιλίζουν την Ευρώπη
«Τορπιλίζουν» το ευρωπαϊκό πνεύμα, οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία της Σκωτίας και της Καταλονίας, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ενόψει του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος.

«Όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πιστεύει πως οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά αρνητικές. Είναι μια τορπίλη που εκτοξεύεται στη ίσαλο γραμμή του ευρωπαϊκού πνεύματος, επειδή η Ευρώπη έγινε για να ολοκληρωθούν τα κράτη και όχι για να κατατεμαχιστούν», δήλωσε ο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.

Η Ισπανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειές της, την Καταλονία, οι εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση. Αντίθετα από τη βρετανική κυβέρνηση, η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο δημοψήφισμα αυτό, το οποίο σύμφωνα με την ίδια αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε μια περιφέρεια να αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της.

Κλείσιμο
Για να παρακάμψει την απαγόρευση αυτή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να ψηφίσει την Παρασκευή ένα νόμο που επιτρέπει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο νόμος αυτός όμως αναμένεται ότι θα κηρυχθεί τελικά παράνομος από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως ένα κράτος που θα γεννιόταν με απόσχιση από ένα κράτος μέλος, θα έβγαινε αυτομάτως από την ΕΕ και θα έπρεπε να αρχίσει μια μακρά ενταξιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος προωθεί το δημοψήφισμα, η θέση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση νίκης του«ναι» στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν τότε να είναι πιο γρήγορες, κάτι από το οποίο θα επωφελούνταν και η Καταλονία.

Σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε αντιθέτως πως η ενταξιακή διαδικασία της Σκωτίας «απαιτεί την ομόφωνη αποδοχή των 28 μελών της ΕΕ».

«Μίλησα με εκπροσώπους αυτών των 28 κρατών και υπάρχει λίγος ενθουσιασμός για μια τέτοια διαδικασία", προειδοποίησε, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μικρή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση από μέρους των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης