Περισσότεροι οι εκτοπισμένοι από φυσικές καταστροφές παρά από συρράξεις

Περισσότεροι οι εκτοπισμένοι από φυσικές καταστροφές παρά από συρράξεις

Τουλάχιστον 22 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2013 έπειτα από τυφώνες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές - Η τάση είναι αυξανόμενη και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα ερχόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί

Περισσότεροι οι εκτοπισμένοι από φυσικές καταστροφές παρά από συρράξεις
Τη στιγμή που οι συρράξεις αφήνουν το στίγμα τους σε πολλές περιοχές παγκοσμίως και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην εξαθλίωση και την αναγκαστική εγκατάλειψη εστιών, μία έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικής Εκτόπισης (IDMC) σε συνεργασία με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) αποκαλύπτει πως είναι τριπλάσιος ο αριθμός όσων έχουν χάσει τις κατοικίες τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 2013 τουλάχιστον 22 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έπειτα από  φυσικές καταστροφές, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του NRC και πρώην αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Γιαν Έγκελαντ, η τάση είναι αυξανόμενη και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα ερχόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Κλείσιμο

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εκτεθειμένοι και ευάλωτοι (μπροστά στην κλιματική αλλαγή). Η έκθεση αποδεικνύει ότι πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν ώστε να προετοιμαστούμε και να αποτρέψουμε την εσωτερική μετακίνηση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών», επισημαίνει ο Έγκελαντ.

Την ίδια στιγμή, η Ασία φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με πάνω από 19 εκατ. ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί. Άλλωστε, ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες ανάγκασε πάνω από 4 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερους από ότι στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αμερική μαζί.

Ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται για τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικής Εκτόπισης, Αλφρέντο Ζαμούντιο επισημαίνει πως ο καλύτερος αστικός  σχεδιασμός, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα καλά μελετημένα κτίρια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης