Στους δρόμους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οι Σουηδοί

Στους δρόμους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οι Σουηδοί

Μετά τη θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς

Στους δρόμους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οι Σουηδοί
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία και η θεαματική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος έβγαλε στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι στις εκλογές της Κυριακής και ήδη έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες συζητήσεις για κυβέρνηση συνασπισμού αρχικά με τους Πράσινους, αλλά ακόμη και σε συνδυασμό με την Αριστερά, δεν θα μπορούσαν παρά να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.



Το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση φτάνοντας το 12,9%.

Κλείσιμο
Όπως γράφει η σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet», διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μάλμε. Όλες ήταν ειρηνικές και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας.



Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο 57χρονος Στέφαν Λέβεν έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και, όπως δήλωσε, θα ξεκινήσει αρχικά τις συνομιλίες με τους Πράσινους και εν συνεχεία με το κόμμα της Αριστεράς και μέχρι τώρα έχει αποκλείσει ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ένας πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Αριστεράς με 158 έδρες (175 απαιτούνται για πλειοψηφία) θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον ακόμα ενός κόμματος από την κεντροδεξιά τετρακομματική απερχόμενη κυβέρνηση για να περάσει νόμους, γι' αυτό ο Λέβεν έσπευσε να δηλώσει τις προθέσεις του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης