«Μαύρη» τρύπα 14 δισ. λιρών αν οι Σκωτσέζοι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα

«Μαύρη» τρύπα 14 δισ. λιρών αν οι Σκωτσέζοι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα

Η «μαύρη» αυτή τρύπα θα δημιουργηθεί από την ραγδαία πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο και την μαζική έξοδο των τραπεζών με κατεύθυνση την Αγγλία. Αλλά και στον δημόσιο τομέα, οι συντάξεις θα είναι αυτές που θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα

«Μαύρη» τρύπα 14 δισ. λιρών αν οι Σκωτσέζοι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα
«Σκεφτείτε καλά πριν ψηφίσετε ... », συμβουλεύει η Βασίλισσα Ελισάβετ τους Σκωτσέζους ψηφοφόρους λίγα 24ωρα πριν την ημέρα της κάλπης με το Παλάτι να παίρνει θέση στην σκωτσέζικη υπόθεση- έστω και διακριτικά. Την ίδια ώρα, το βρετανικό «Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών» προειδοποιεί ότι η Σκωτία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία «μαύρη» τρύπα, ύψους 14 δισεκατομμυρίων λιρών, αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail».

Η «μαύρη» αυτή τρύπα θα δημιουργηθεί από την ραγδαία πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο και την μαζική έξοδο των τραπεζών με κατεύθυνση την Αγγλία. Αλλά και στον δημόσιο τομέα, οι συντάξεις θα είναι αυτές που θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, προσθέτει το βρετανικό «think tank» αποκαλύπτοντας, όπως υποστηρίζει, την «αχίλλειο πτέρνα» του σχεδίου του Σκωτσέζου πρωθυπουργού και ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ.

Την ώρα που ο  Σάλμοντ δίνει τον δικό του αγώνα για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ανοικτή επιστολή τους στην σκωτσέζικη εφημερίδα «Scotland Daily Recordf», ιδιοκτήτες καταστημάτων, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης του Marks & Spencer, προειδοποιεί για αύξηση των τιμών των αγαθών σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ «έσπασε» τη σιωπή της για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για ανεξαρτησία ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο , καλώντας τους Σκωτσέζους «να σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους», την ώρα που οι δημοσκόποι σε μία προσπάθεια να προβλέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης, σηκώνουν τα χέρια ψηλά εξαιτίας του ρευστού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Χθες, σε επίσκεψή της στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας, η Ελισάβετ -η οποία κατά το ήμισυ είναι Σκωτσέζα- περιορίστηκε να πει: «Ελπίζω πως οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι θα σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους», μία δήλωση η οποία, σύμφωνα με  τον βρετανικό Τύπο, θα αξιοποιηθεί από το στρατόπεδο των Ενωτικών για να πείσει τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν «όχι» στην απόσχιση.
Κλείσιμο

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον -που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχασε την Σκωτία- αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στο Εδιμβούργο αυτήν την εβδομάδα για την εκστρατεία κατά της ανεξαρτητοποίησης.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το βρετανικό μέλλον της Σκωτίας εμφανίζεται αβέβαιο. Μικρό προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτησία δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις ενώ στην τρίτη , το «ναι» παίρνει το προβάδισμα.

 Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και εντείνουν την εκστρατεία τους με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να μιλούν για «ευκαιρία μίας γενιάς» και τους πολέμιους να προειδοποιούν ότι η ανεξαρτητοποίηση «είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».
Σε δημοσκόπηση της «Opinium» για τον «Observer», το 53% λέει «όχι» και το 47% «ναι». Δημοσκόπηση του ICM για την «Telegraph» δίνει 46% στο «όχι» και 54% στο «ναι» -αλλά σε μικρό δείγμα- ενώ έρευνα του Survation για το στρατόπεδο των «Ενωτικών» δίνει στο «όχι» 54% και στο «ναι» 46%.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, το ποσοστό των αναποφάσιστων που κυμαίνεται στο 10% έχει ρόλο κλειδί στο δημοψήφισμα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης