Εκλογές στη Σουηδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά παρά τα σκάνδαλα

Εκλογές στη Σουηδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά παρά τα σκάνδαλα

Η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Εκλογές στη Σουηδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά παρά τα σκάνδαλα
Παρά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι ρατσιστικές δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων στο Ιντερνετ, η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Το κράτος πρόνοιας καταρρέει εξαιτίας της συρροής προσφύγων (...) Αυτό μας κοστίζει ένα σωρό χρήματα». Αψογος στο σκούρο κοστούμι του, ο αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) Τζίμι Οκεσον προσπαθεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φρούονγκεν, μια λαϊκή συνοικία της Στοκχόλμης.

«Η κύρια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ είναι μια συνέχιση της μετανάστευσης. Πιστεύω πως δεν είναι η σωστή προτεραιότητα», προσθέτει απευθυνόμενος σε μερικές δεκάδες ακροατές, μόλις λίγο περισσότερους από τους αστυνομικούς και τους σωματοφύλακες που τον προστατεύουν. Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές φωνάζουν «Εξω οι ρατσιστές!».

Κλείσιμο
Το SD ζητάει το δραστικό περιορισμό του πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες όσον αφορά το άσυλο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αφιερωθούν σε κοινωνικές παροχές και για να βοηθούνται οι ξένοι, αλλά στην πατρίδα τους.

Αναμένεται ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη Σουηδία, η οποία χορηγεί αυτομάτως άδειες διαμονής στα πρόσωπα που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία.

«Η πολιτική τους είναι ρατσιστική και ξενοφοβική, τα ρίχνουν όλα στην πλάτη των μεταναστών», εξηγεί η Σοφία Λίντεν, μια 31χρονη υπάλληλος εμπορικού καταστήματος η οποία αντιτίθεται στο SD.

Το κόμμα πιστώνεται με περίπου 10% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2010, όταν είχε κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Ο σχηματισμός αυτός κατά των μεταναστών μοιάζει να έχει ούριο άνεμο παρά ένα σκάνδαλο που υποχρέωσε τουλάχιστον έξι υποψηφίους του να αποσυρθούν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η «Εξπρέσεν» αναπαρήγαγε ρατσιστικά σχόλια που είχαν δημοσιευθεί ανωνύμως στο Ίντερνετ, αλλά τα οποία η ταμπλόιντ εφημερίδα μπόρεσε να αποδώσει σε υποψηφίους του SD.

Ο υποψήφιος του κόμματος για τη Στοκχόλμη είχε γράψει πως οι Άραβες έχουν «βίαια γονίδια» και πως οι μετανάστες είναι οι «χειρότεροι ψεύτες και εκμεταλλευτές».

Πριν από τις αποκαλύψεις αυτές, μία άλλη υποψήφια είχε παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που την εικόνιζε να φοράει ένα ναζιστικό περιβραχιόνιο.

Ολα αυτά αφήνουν πάντως απαθείς τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως είναι αντιμέτωποι μ' έναν «εχθρικό» Τύπο.

Ο Οκεσον, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του σχηματισμού αυτού το 2005, θέλει να καθαρίσει την εικόνα του και το 2012 κήρυξε «μηδενική ανοχή» στο ρατσισμό, ώστε να απομακρύνει το κόμμα από τις ρίζες του στους κύκλους των νεοναζί.

Παρά μια πολύ ελαφρά κόπωση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SD ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από τις εκλογές της Κυριακής, που αναμένεται ότι θα φέρουν στην εξουσία έναν συνασπισμό της αριστεράς και της οικολογίας ο οποίος θα είναι μειοψηφικός στο κοινοβούλιο.

Για τον Σβεν Ολαφ Λούντμπεργκ, έναν 75χρονο συνταξιούχο, η προαναγγελθείσα επιτυχία των Δημοκρατών της Σουηδίας είναι η χαριστική βολή για το κατεστημένο.

«Τα άλλα κόμματα αρχίζουν να μιλάνε τώρα για τη μετανάστευση. Γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα;», ρωτάει. «Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές και σπίτια για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης