Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μονάδα υψηλής ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μονάδα υψηλής ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Θα αποτελείται από περίπου 4.000 στρατιώτες - «Θα ταξιδεύουν με ελαφρύ οπλισμό αλλά το χτύπημά τους θα είναι ισχυρό» λένε αξιωματούχοι της συμμαχίας - Θα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 48 ώρες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κράτη της Βαλτικής

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μονάδα υψηλής ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής
Μια ομάδα υψηλής ετοιμότητας δύναμης περίπου 4.000 στρατιωτών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί άμεσα σε οποιαδήποτε χώρας της ανατολικής Ευρώπης και των κρατών της Βαλτικής σχεδιάζει το ΝΑΤΟ ώστε να προστατεύσει τα κράτη-μέλη της συμμαχίας από μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο της Ουαλίας, την Παρασκευή, στην οποία η ουκρανική κρίση αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σημείωσε ότι η δύναμη αυτή θα μπορούσε να είναι επιχειρησιακά ενεργή «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Κλείσιμο
Όπως είπε θα αποτελείται από τακτικό στρατό και ειδικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να «ταξιδεύουν ελαφρά και να χτυπούν ισχυρά» ενώ θα έχει αεροπορική και ναυτική υποστήριξη όποτε χρειαστεί.

«Το κάνουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι "άσχημο"» περιέγραψε τον σκοπό της σύστασης της ομάδας ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τα μέλη της ομάδας θα είναι συνεχώς εναλασσόμενα προκειμένου να μην παραβιάζεται η συμφωνία του 1997 ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι ενάεριοι χώροι και τα λιμάνια προκειμένου να επιτρέπουν τη χρήση τους από τη δύναμη αυτή.

«Στοιχεία της δύναμης αυτής θα μπορούν να είναι στη θέση τους μέχρι τα Χριστούγεννα» δήλωναν οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης