Νταβούτογλου: Ελπίδα μας η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι το 2023

Νταβούτογλου: Ελπίδα μας η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι το 2023

Δεύτερη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού η επίλυση του Κουρδικού

Νταβούτογλου: Ελπίδα μας η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι το 2023
Η επίλυση του κουρδικού και η προώθηση τής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τις δύο προτεραιότητες του νέου τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του ο νέος πρωθυπουργός μιλώντας για το κουρδικό ζήτημα σημείωσε ότι «θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της».

Αποκάλυψε επίσης ότι πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή».

Κλείσιμο
Το φθινόπωρο του 2012 η κυβέρνηση ξανάρχισε τις απευθείας συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984. Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο έχει μπλοκαριστεί μετά την απόφαση, πριν από έναν χρόνο, του PKK να αναστείλει την αποχώρηση των μαχητών του από την Τουρκία επειδή η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις υπέρ της κουρδικής μειονότητας η οποία αποτελεί σχεδόν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι ελπίζει να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ μέχρι το 2023. Επισήμως, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2004, όμως η διαδικασία προσκρούει προς το παρόν τις αντιρρήσεις που προβάλουν ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον στόχο που είχε θέσει και ο προκάτοχός του και νέος πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενταχθεί η Τουρκία «στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» μέχρι το 2023.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα τεθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης