Αυξάνεται καθημερινώς ο αριθμός των Γιεζίντι που καταφεύγουν στην Τουρκία

Αυξάνεται καθημερινώς ο αριθμός των Γιεζίντι που καταφεύγουν στην Τουρκία

Ήδη 16.000 πρόσφυγες από την θρησκευτική μειονότητα των Γιεζίντι -που εγκαταλείπουν το βόρειο Ιράκ, με το φόβο των τζιχαντιστών- έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Τουρκία

Αυξάνεται καθημερινώς ο αριθμός των Γιεζίντι που καταφεύγουν στην Τουρκία
Σε 16.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των Γιεζίντι προσφύγων, που φοβούμενοι ότι θα εκτελεστούν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, (IS), έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην γειτονική Τουρκία.  Σύμφωνα με επίσημες πηγές από την επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία και συνορεύει με το Ιράκ, ο αριθμός των Γιεζίντι που καταφεύγουν στην Τουρκία μεγαλώνει καθημερινά.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ, Χασάν Ιπέκ, δήλωσε ότι περίπου 2.000 Γιεζίντι έχουν εισέλθει στην χώρα νόμιμα από τα σύνορα, ενώ άλλοι 14.000 εισήλθαν στην Τουρκία μέσω άλλων οδών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Χασάν Ιπέκ, οι συνθήκες διαβίωσης που παρέχονται στους Γιεζίντι, που καταφεύγουν στην Τουρκία, είναι πολύ καλές.

Τους παρέχονται όλα τα είδη υπηρεσιών υγείας και  τρία γεύματα την ημέρα, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία και στις κατοικίες που διαμένουν οι Γιεζίντι δεν είναι πάντα οι κατάλληλες. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αν η Τουρκία δεν είχε δημιουργήσει στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη Ζάκχο, στο βόρειο Ιράκ, οι πρόσφυγες που θα κατέφθαναν από την περιοχή στη χώρα θα ξεπερνούσαν τους 40.000.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ένα νέο στρατόπεδο προσφύγων δημιουργείται βόρεια της πόλης Σιρνάκ, στο Ντιγιάρμπακιρ, για να υποδεχθεί επιπλέον 3.000 πρόσφυγες.

Οι μειονότητα των Γιεζίντι απειλείται με αφανισμό από τους τζιχαντιστές, αν δεν ασπαστούν το Ισλάμ, επειδή αυτοί πιστεύουν σε μια αρχαία θρησκεία, που αντλεί στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό και αποκαλούνται από τους τζιχαντιστές «λάτρεις του διαβόλου».

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δήλωσε ότι η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα που έχει ανοίξει τις πόρτες της στους Γιεζίντι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης