Κίνα: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα περιπλέξουν την ουκρανική κρίση

Κίνα: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα περιπλέξουν την ουκρανική κρίση

«Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα στην Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας

Κίνα: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα περιπλέξουν την ουκρανική κρίση
Η Κίνα αντιτάχθηκε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σήμερα λόγω των κατηγοριών πως η Μόσχα στέλνει στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος, κρίνοντας ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμάσει νέα μέτρα απλώς και μόνο θα περιπλέξει την κρίση.

Η ΕΕ απείλησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι θα της επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις, όμως οι οξείες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σημαίνουν πως το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους παραμένει αβέβαιο.

«Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα στην Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. «Μπορεί να δημιουργήσει νέους, πιο περίπλοκους παράγοντες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια πολύ προσεκτική στάση όσον αφορά την ουκρανική κρίση μέχρι τώρα, καθώς προσπαθεί να μην αποξενωθεί από τη Ρωσία, έναν σημαντικό εταίρο της. Δεν έχει σχολιάσει άμεσα το δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες στην Κριμαία τάχθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, καθώς θεωρεί πως αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για τις περιοχές όπου και το ίδιο το Πεκίνο αντιμετωπίζει εξεγέρσεις, όπως το Θιβέτ.

Παράλληλα όμως η Κίνα έχει καταστήσει σαφές πως θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει τη «φιλική συνεργασία» της με την Ουκρανία, και πως σέβεται την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η Κίνα, κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει πολλές φορές, ασκώντας βέτο στην επιβολή κυρώσεων.

Ο Τσιν κάλεσε τα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να «αποφύγουν να προχωρήσουν στην ανάληψη περαιτέρω ενεργειών οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση των εντάσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης