Δανία: Η υπουργός Οικονομικών Βέσταγκερ υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δανία: Η υπουργός Οικονομικών Βέσταγκερ υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ίδια η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ- Σμιτ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Δανία: Η υπουργός Οικονομικών Βέσταγκερ υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Δανία επέλεξε την υπουργό Οικονομικών της Μαργκρέτε Βέσταγκερ ως υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ίδια η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ- Σμιτ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

«Η Χέλε μόλις το ανακοίνωσε. Με ενθουσιάζει η ιδέα να αναλάβω τα καθήκοντα τις Δανής επιτρόπου», ανέφερε στη συνέχεια η Βέσταγκερ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Κλείσιμο
Η Δανία είχε αποφασίσει για τον υποψήφιό της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τα τέλη Ιουλίου, όμως δεν είχε δημοσιοποιήσει το όνομά του. 

Η επιλογή της Βέσταγκερ, η οποία ήταν έκπληξη, αναμένεται να διευκολύνει το έργο του προέδρου της νέας Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τουλάχιστον εννέα επίτροποι να είναι γυναίκες. 

Στο μεταξύ το Βέλγιο κλήθηκε να ορίσει «σε διάστημα τριών ημερών» έναν ή περισσότερους υποψήφιους για την Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ελιό ντι Ρουπό. 

Το Βέλγιο είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει υποβάλει τις προτάσεις για τους υποψήφιούς της στον Γιούνκερ, καθώς δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου. 

Όμως η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου και ο Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει τη διανομή των χαρτοφυλακίων «γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου», αφού συνομιλήσει την επόμενη εβδομάδα με όλους τους υποψήφιους, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. 

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από το Βέλγιο να του υποβάλει τα ονόματα ενός ή περισσότερων υποψηφίων «σε διάστημα τριών ημερών», ενώ κατηγόρησε τη χώρα ότι «παραλύει την Ευρώπη» εμποδίζοντάς της να καταρτίσει την ομάδα της, σημείωσε ο Ρουπό.

Τα ονόματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι ο φιλελεύθερος, γαλλόφωνος Ντιντιέ Ρέιντερς, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, και η χριστιανοδημοκράτισσα φλαμανδή ευρωβουλευτής Μαριάνε Τίσεν, όμως η επιλογή εξαρτάται από τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει τελικά ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης