Τουρκία: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Τουρκία: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Δείτε αναλυτικά το νέο υπουργικό συμβούλιο - Τo χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών κρατά ο Μεχμέτ Σιμσέκ - Το Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Βολκάν Μποζκίρ

Τουρκία: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανέλαβε την πρωθυπουργία αφού ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας, παρουσίασε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Άγκυρα.

Η νέα τουρκική ηγεσία επέλεξε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο Tσαβούσογλου ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Ερντογάν.

Ο Γιαλτσίν Ακντογάν, συνεργάτης του νέου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως ήταν ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Κλείσιμο
Ο αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος είχε την ευθύνη των Οικονομικών Υποθέσεων στην τελευταία κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί διατήρησαν τα χαρτοφυλάκια τους, όπως και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ωστόσο, τo χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών κρατά ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Βολκάν Μποζκίρ.

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν ως αναπληρωτές πρωθυπουργοί τέσσερα υψηλά ιστάμενα στελέχη του AKP: O Αλί Μπαμπατζάν, ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Γιαλτσίν Ακντογάν και ο Νουμάν Κουρτουλμούς.


Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς

Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ

Υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων Αϊσενούρ Ισλάμ

Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μπόζκιρ

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φαρούκ Τσελίκ

Υπουργός Περιβάλλοντος Ιντρίς Γκιουλούτζε

Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί

Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ

Υπουργός Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Τσαγατάϊ Κιλίτς

Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Μεχντί Εκέρ

Υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Νουρετίν Τζανικλί

Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά

Υπουργός Ανάπτυξης Τζεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ

Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ναμπί Αβτζί

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ

Υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου

Υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου

Υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φικρί Ισίκ

Υπουργός μεταφορών Λουτφί Ελβάν


Βιογραφικά

Μεβλούτ Τσαβούσογλου Υπουργός Εξωτερικών
Γεννήθηκε το 1968 στην επαρχία Αλάνια (Αλάγια) της Αττάλειας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Long Island. Ειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2012. Το ίδιο έτος ορίστηκε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων. Κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν στις 25 Δεκεμβρίου 2013 ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διάστημα 2012-2014 υπήρξε από πλευράς Τουρκίας, μέλος της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γνωρίζει την αγγλική, τη γερμανική και την ιαπωνική γλώσσα.

Βολκάν Μπόζκιρ Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γεννήθηκε το 1950 στην Άγκυρα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άγκυρας. Το 1972 ξεκίνησε την καριέρα του στο τουρκικό διπλωματικό σώμα. Υπήρξε την περίοδο 1987-1989 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την περίοδο 1996-2000 πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βουκουρέστι, την περίοδο 2003-2005 βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και την περίοδο 2005-2009 μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2009 ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης