ΟΗΕ: Ξεπεράσαν τα 3 εκατομμύρια οι Σύριοι πρόσφυγες

ΟΗΕ: Ξεπεράσαν τα 3 εκατομμύρια οι Σύριοι πρόσφυγες

Οι περισσότεροι επιλέγουν Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία - Στους 6,5 εκατ. οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας - Το 50% όλων των Σύριων έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω του εμφυλίου πόλεμου

ΟΗΕ: Ξεπεράσαν τα 3 εκατομμύρια οι Σύριοι πρόσφυγες
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια είναι οι Σύριοι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την χώρα τους λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει η ύπατη αρμοστία για τους πρόσφυγες, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς δεν περιλαμβάνει τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν φύγει από τη Συρία και δεν έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες.

Η αύξηση το τελευταίο έτος είναι εκρηκτική καθώς στον συνολικό αριθμό προστέθηκαν 1 εκατομμύριο άνθρωποι λόγω «των φρικιαστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που σημαίνει ότι το 50% των Σύριων έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το σπίτι του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Οι περισσότεροι Σύριοι επιλέγουν τον Λίβανο (1,4 εκατομμύρια) και ακολουθούν Τουρκία (815.000) και Ιορδανία (608.000).

Η πίεση στις χώρες αυτές είναι «τεράστια» και το κόστος μεγάλος, σημειώνει η αρμοστεία, με αποτέλεσμα σχεδόν το 40% των προσφύγων να ζει σε συνθήκες κάτω του μέσου όρου.

Για όλους αυτούς τους λόγους η αρμοστεία χαρακτηρίζει την επιχείρηση ως τη «μεγαλύτερη» στην ιστορία της των τελευταίων 64 ετών.

Δωρητές έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής 4,1 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται από την κρίση μολονότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι χρειάζονται άλλα 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2014 μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι επίγουσες ανάγκες των προσφύγων.

«Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ταξίδι της εξόδου από τη Συρία γίνεται δυσκολότερο, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων. Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά (που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ' άτομο ή περισσότερα) για να τους οδηγήσουν στην ασφάλεια», προσθέτει.

Οι Σύριοι αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο στον κόσμο προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μικρότερο σε αριθμό μόνον από τους πρόσφυγες της παλαιστινιακής κρίσης, οι οποίοι εμπίπτουν στην εντολη μιας χωριστής υπηρεσίας του ΟΗΕ, της UNRWA, αναφέρει ακόμη η Αρμοστεία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την τύχη αρκετών εκατοντάδων Σύρων οι οποίοι έχουν παγιδευθεί μέσα στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Ομπάιντι, στο Αλ Καΐμ του Ιράκ, αφού υπηρεσίες του ΟΗΕ και ξένοι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία και τις αποθήκες τους εξαιτίας της βίας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης