Ε.Ε: Νέα αποστολή για να βοηθήσει την Ιταλία στο θέμα των μεταναστών

Ε.Ε: Νέα αποστολή για να βοηθήσει την Ιταλία στο θέμα των μεταναστών

Οι όροι και οι λεπτομέρειες της αποστολής αναμένεται να συμφωνηθούν από τα κράτη της ΕΕ μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες

Ε.Ε: Νέα αποστολή για να βοηθήσει την Ιταλία στο θέμα των μεταναστών
Νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο ώστε να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει τη μαζική προσέλευση παράτυπων μεταναστών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε από τα κράτη μέλη να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για αυτήν.

Η επιχείρηση αυτή, που ονομάστηκε FRONTEX+, θα επιτρέψει να σταματήσει σταδιακά η επιχείρηση Mare Nostrum, μια ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων ευρείας κλίμακας στην Μεσόγειο που αποφάσισε η Ρώμη έπειτα από τα δύο πολύνεκρα ναυάγια που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2013. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα την διέκοπτε τον Οκτώβριο φέτος.

Την απόφαση αυτή της Κομισιόν ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Κλείσιμο
Η Ρώμη είχε πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις της να υπάρξει ευρωπαϊκή συνδρομή, καθώς περίπου 300 μετανάστες ακόμη έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο μόνον το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Επιτροπή «ελπίζει ότι η αποστολή αυτή θα αναλάβει δράση στα τέλη του Νοεμβρίου», καθώς θα προωθηθεί η «συγχώνευση και επέκταση» των δύο αποστολών που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τη FRONTEX στα ανοικτά της Ιταλίας, επισήμανε η Μάλμστρεμ.
Όμως, προειδοποίησε η ίδια, «η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συμβολή των κρατών μελών» της ΕΕ, καλώντας να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες, με περισσότερα μέσα και περισσότερους άνδρες. Η Μάλμστρεμ πρόσθεσε πως η Επιτροπή και η Ιταλία θα χρειαστούν «περισσότερα χρήματα» για την εκτέλεση της αποστολής αυτής.

«Ο στόχος μας είναι η FRONTEX+ να αντικαταστήσει τη Mare Nostrum», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Αλφάνο. Μόλις αρχίσει η επιχείρηση αυτή, η Ρώμη «θα αρχίσει προοδευτικά να αποσύρει» τις δικές της ναυτικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Εν όψει των δισταγμών των ευρωπαίων να μοιραστούν το άχθος της Ιταλίας, αλλά επίσης και της Ελλάδας και της Ισπανίας, έναντι του μαζικού κύματος των μεταναστών, τόσο η Μάλμστρεμ όσο και ο Αλφάνο ανέφεραν ότι FRONTEX+ δεν θα φθάνει σε μέγεθος την αποστολή Mare Nostrum.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό περισυνέλεξε πάνω από 100.000 επίδοξους μετανάστες από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τη Ρώμη. Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν στις ακτές της Λιβύης να τους παρουσιαστεί η ευκαιρία να αποπειραθούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στην Ευρώπη.
Το κόστος της Mare Nostrum, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ανερχόταν σε 9 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μέχρι σήμερα, οι εκκλήσεις της Μάλμστρεμ γίνονταν σε ώτα μη ακουόντων, εν μέρει λόγω των εντεινόμενων αντιμεταναστευτικών αισθημάτων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες.

«Τα κράτη μέλη θα παράσχουν πόρους, αεροσκάφη, πλοία, ώστε να φρουρούμε τα ευρωπαϊκά σύνορα όσο καλύτερα γίνεται», σημείωσε ο Αλφάνο.

Οι όροι και οι λεπτομέρειες της αποστολής αναμένεται να συμφωνηθούν από τα κράτη της ΕΕ μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, είπε ακόμη ο Αλφάνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης