Ποροσένκο: Από το σχέδιο Μάρσαλ, στο σχέδιο Μέρκελ

Ποροσένκο: Από το σχέδιο Μάρσαλ, στο σχέδιο Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης στην περιοχή - Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε πως η Γερμανία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ανατολικής Ουκρανίας

Ποροσένκο: Από το σχέδιο Μάρσαλ, στο σχέδιο Μέρκελ
Λίγες ώρες μετά την άφιξη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Κίεβο και έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κύριο ζήτημα στις συνομιλίες ήταν η λύση στην ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας, για την οποία όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας «αν κάποτε υπήρχε το σχέδιο Μάρσαλ, τώρα ισχύει το σχέδιο Μέρκελ», εξηγώντας πως η Γερμανία πρόκειται να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Αφού χαρακτήρισε την καγκελάριο «καλή φίλη» και επισήμανε ότι έχει συνομιλήσει μαζί της 20 φορές τους περασμένους μήνες, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα καλύψει την περίθαλψη των σοβαρά τραυματιών του ουκρανικού στρατού.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε πως συνομίλησε με τους ηγέτες της ουκρανικής κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη στη χώρα.

Την ίδια ώρα φάνηκε αισιόδοξη για τη θέσπιση σχεδίου ειρήνευσης στις περιοχές της ανατολικής χώρας και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Κλείσιμο

«Συνομιλήσαμε για τη σύσταση μίας ομάδας διαπραγματεύσεων με τις ομάδες των περιοχών όπου κυριαρχούν φιλορώσοι αυτονομιστές», πρόσθεσε η Μέρκελ και επισήμανε πως η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, ενώ πρόσθεσε ότι από την Ευρωπαική Ένωση θα σταλούν 500 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του Ντόμπας.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να συνομιλήσει καθώς δε μπορεί να υπάρχουν σχέδια ειρήνευσης χωρίς τη Ρωσία, ενώ δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Επισήμανε, μάλιστα, πως πολλές είναι οι πρωτοβουλίες της Ουκρανίας σχετικά με το ζήτημα, ενώ έκανε λόγο για προϋποθέσεις πριν τη συμφωνία ειρήνευσης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο τα σύνορα των δύο χωρών να είναι ασφαλή.

«Εργαζόμαστε για μία λύση,  θα κάνουμε βήματα μέσω της ομάδας διαπραγμάτευσης και τις άμεσες συνομιλίες ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Είναι απαραίτητη η λύση ώστε να διασφαλιστεί η κυριαρχία της περιοχής», δήλωσε η Μέρκελ.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση ανάμεσα στον Ποροσένκο και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου βασικό θέμα θα είναι η «σταθεροποίηση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης